Villiyrteillä mukaan luontobuumiin!

LUMOUS-yritysryhmähankkeessa kehitetään luonnonantimiin perustuvia tuotteita. Toimintaan mukaan lähteneet yrittäjät jalostavat niitä toinen toistaan omalla asiantuntemuksellaan tukien. He kasvattavat yhteistyötä paikallisten luonnontuotealalla jo toimivien tai toimintaa aloittavien yrittäjien kanssa sekä hankkivat tietoja ja neuvoja alaa tuntevilta asiantuntijoilta.
Hankkeen rahoittavat ELY-keskukset Uudeltamaalta ja Hämeestä.
Kuva: Anna Seppälä (Salaattiin käytettiin myös villiyrttejä – käenkaalia eli ketunleipää ja vuohenputkea – sekä syötäviä kukkia, kuten valkoapilaa ja syreeniä.)

Koekeittiö on työn alla; tilan vanhasta navetasta suunnitellaan paikkaa tuotekehittelyä ja tuotteiden valmistamista varten. Hankerahoilla on jo teetetty piirustuksia navetan remonttia varten. Mutta vielä toistaiseksi yrttikokeiluja on säilytettävä keittiön nurkassa olevassa ruokakomerossa. Sen ovi pidetään lukossa, etteivät perheen pienet herkkusuut pääse käsiksi kaapin antimiin!
Seppälän luomutila Mäntsälässä on hankkeen ainoa Uudellamaalla sijaitsevista yrityksistä. Kun tilan emännäksi itsensä tituleeraava Anna Seppälä innostui ajatuksesta, hän ”raahasi” tilan varsinaisen yrittäjän, eli miehensä Laurin mukanaan ProAgrian Sysmässä järjestämään yrtti-infoon. Myös Lauri kiinnostui.
Yrittäjät päättivät perehtyä ensin villiyrttipohjaisten elintarvikkeiden luomiseen ja siirtyä sen jälkeen valmistamaan luonnonkosmetiikkaa. Ideoita luonnonkosmetiikan puoleltakin on toki jo syntynyt, mutta liikesalaisuuksia ei tietenkään paljasteta tässä! Anna on aiemmin työskennellyt IT-alalla, varsinaista koulutusta ei käsillä olevaan yritystoimintaan siis ole. Sen sijaan kokemusta vähittäismyymälöiden elintarvikkeiden käsittelemisestä löytyy. Hän opiskelee parhaillaan maaseutuyrittäjäksi monimuoto-opiskeluna Keudan maatalousoppilaitoksessa Saaren kartanossa Mäntsälässä.

Yhteistä ja omaa koulutusta
Kursseille on osallistuttu yhdessä. Niillä on tutustuttu muun muassa luonnonkosmetiikan ja elintarvikkeiden lainsäädännön vaatimuksiin sekä lainmukaisiin pakkauksiin ja pakkausmerkintöihin. Myös yhteisen tarinan ja brändin luomiseen on keskitytty, sillä yrittäjät aikovat perustaa kevään aikana osuuskunnan. Sen ilmettä kehitellään vielä, mutta nimi on tiedossa, nimi, jota ei julkisteta ennen rekisteröitymistä. Osuuskuntaan voidaan myöhemmin ottaa uusia jäseniä.

Anna Seppälä kerää, kuivaa ja fermentoi villiyrttejä.Yrttikokeiluja säilytetään vielä toistaiseksi ruokakomerossa. Kuva: Memmi Ojantola

Yhteisen koulutuksen lisäksi jokaiselle yritykselle on myönnetty myös yrityskohtainen budjetti, jolla on voinut hankkia yksilöllistä koulutusta. Yksi mukana olevista yrittäjistä kustansi rahalla osan Brasiliaan suuntautuneesta opintomatkastaan. Seppälät hankkivat yritykselleen myönnetyllä budjetilla hygieniapassit. He kaavailevat myös osallistuvansa luonnonkosmetiikan valmistuskurssille Isossa-Britanniassa. Opiskelen myös verkkokurssilla, mutta olisi kiva päästä käymään ihan paikan päällä, Anna kaavailee. Mutta mitenköhän käy, kevät ja kylvökiireet lähestyvät.
Seppälän suvun 1800-luvun puolivälissä hankkimalla tilalla on 170 hehtaaria metsää. Maatilalla aloitettiin luomuun siirtyminen keväällä 2018, virallista luomupeltoa on kohta yhteensä 53 hehtaaria.
Anna kerää vielä toistaiseksi yrtit tilan metsästä, mutta omalla pellolla viljelemistäkin on pohdittu:
– Esimerkiksi nokkosta ja ruusujuurta voisi viljellä. Toisaalta, jos ruusujuuren kasvattaa itse siemenistä lähtien, ensimmäisen sadon korjaamiseen kuluu aikaa viisi vuotta.

Säännöllistä yhteydenpitoa
– Hyvä tuuri, että olemme löytäneet toisemme, Anna toteaa hankekumppaneistaan, olemme saman henkisiä.
Yhteyttä pidetään säännöllisesti. Jokaisella on omat vahvuutensa, joilla tukea toisia. ”Voin luottaa heihin.”
– Tätä ei voi vielä kutsua työksi, koska meneillään on vasta tuotekehittelyvaihe. Toivottavaa kuitenkin olisi, että tämä jossain vaiheessa työllistäisi täysipäiväisesti meidät kummatkin.
Anna toivoo, että hankkeen myötä syntyisi uutta työtä kaikille mukana oleville yrittäjille.

Teksti: Memmi Ojantola
Artikkelikuva: Anna Seppälä (Juhliin valmistettu tervetuliaismalja, jonka pohjana oli tilan omenoista kylmäpuristettu omenamehu. Juoman villiyrittisekoitus sisälsi maahumalaa, siankärsämöä ja pihatähtimöä.)

Artikkeli alunperin julkaistu ELY-keskuksen uutiskirjeessä.

Tästä pääset lukemaan koko uutiskirjeen »