|

Vastaleivotun leivän tuoksu houkuttelee Sommaröstrandiin

Kaikki alkoi siitä, että vierasvenesataman asiakkaat halusivat ostaa tuoretta leipää aamukahvin kanssa nautittavaksi Sommaröstrandissa, Tammisaaren saaristossa. Yrittäjä Erja Hiltusen vaihtoehdot olivat joko hakea leipää Tammisaaresta tai leipoa itse. Erjan sämpylöistä tuli pian niin suosittuja, että leipomoa piti laajentaa ja hän alkoi leipoa muutakin kuin sämpylöitä.

Viime vuonna hänen lohipiirakkansa voitti ensimmäisen palkinnon täytettyjen leivonnaisten sarjassa artesaaniruuan SM-kilpailuissa, jotka järjestettiin ensimmäistä kertaa. Paikallisesta Leader-ryhmä Pomovästistä myönnetyn investointituen ansiosta hän on voinut rakentaa ja varustella leipomonsa ammattimaista työskentelyä varten. Investointituki on yksi maaseutuohjelman tukimuodoista maaseudulla sijaitseville yrityksille. Tukea hallinnoi Uudenmaan ELY-keskus.
Erja Hiltunen on fysioterapeutti, joka 20 työvuoden jälkeen huomasi, ettei hänellä enää ollut mahdollisuuksia kehittyä omalla alallaan. Samaan aikaan hänen miehensä tarvitsi henkilökuntaa perheyritykseensä, johon tuolloin kuului kauppa, vierasvenesatama ja saariston kuljetuksia, joten oli luontevaa, että Erja aloitti työskentelyn yrityksessä. Aluksi hän huolehti kirjapidosta ja auttoi kaupassa. Samalla hän opiskeli merkonomiksi ja suoritti yrittäjätutkinnon. Kun vierasvenesatama rakennettiin 2011, alkoi hän vastata sen toiminnasta.
– Aloitin leipomisen 2012, kun vierasvenesataman asiakkaat halusivat ostaa tuoretta leipää. Olen aina ollut kiinnostunut leipomisesta ja koska olen kotoisin Kajaanista, olen kasvanut aivan toisenlaisen leipomisperinteen parissa kuin mitä täällä on. Minulla on myös koulutus suurtalouskeittiöpuolelta. Aloin leipoa leipää ja huomasin, että se oli suosittua.

Verkostoituminen auttaa eteenpäin

Vastaleivottu leipä houkutteli asiakkaita myös mantereelta ja Erja Hiltunen alkoi miettiä, miten voisi kehittää leipomoaan ja omia leipurin taitojaan.
–  Koska olen fysioterapeutti, ymmärsin, kuinka tärkeä on oikea tekniikka leipomisessa, jotta jaksaisin tehdä sitä myös tulevaisuudessa. Leipurin tukun kautta olen saanut koulutusta tehokkaaseen työntekoon sekä siihen, missä järjestyksessä töitä kannattaa tehdä. Heidän kurssiensa aikana olen tutustunut muihin pienleipureihin eri puolilta maata. Yrittäjän on tärkeätä löytää itselleen verkosto, eikä aina yritä ratkaista ongelmiaan yksin.
Uusi leipomo on pieni, mutta se on varusteltu ammattilaisten konein.
– Uuni on niin tekninen, että sen käyttöön täytyy saada opastusta. Uunissa on valmiita ohjelmia, mutta siihen voi myös ohjelmoida itse sen mukaan mitä raaka-aineita leivässä on, millaisen paistopinnan haluaa, kuinka rapea leivän pitää olla esimerkiksi.

Omat reseptit

Omien reseptien kehittäminen on myös taito. Tänä keväänä Erja alkaa leipoa porkkanaleipää omalla reseptillä, jonka kehittäminen on kestänyt kolme kuukautta.
– Haluan myös näyttää mitä muita leipomisperinteitä on eri puolilla maata. Leivonnaiset voivat olla hyvin tyypillisiä tietylle alueelle, mutta aivan tuntemattomia täällä. Haluan jatkaa perinteitä ja nähdä, voivatko muualla suositut leivät käydä kaupaksi myös tällä alueella.
Lohipiirakka, jolla Erja voitti artesaaniruuan SM-kilpailujen täytettyjen leivonnaisten sarjan, on tehty perunavoitaikinaan ja se on täytetty savustetulla lohella, tillillä ja riisillä. Myös se on myynnissä kesällä.
– Kala ja riista ovat raaka-aineita, joiden parissa työskentelen mielelläni, sillä ne ovat puhtaita ja ekologisia.
Talvisin hän leipoo erilaisille messuille ja valmistaa mm. joululaatikoita ja jouluruokaa Kauppahalliin Helsinkiin. Talvella erilaiset saunaillat ja riistaillat ovat tärkeä osa toimintaa.
Leivän lisäksi Erja Hiltunen leipoo pullaa, munkkeja ja kakkuja. Kesäsesongin ollessa kuumimmillaan Erja Hiltunen leipoo kahdesti päivässä, jotta hyllyt eivät ole tyhjiä iltapäivällä. Palkattu henkilökunta huolehtii vierasvenesataman muusta toiminnasta, mutta leipomisen hän hoitaa itse.
– Viime vuonna huomasin, että leipä loppui iltapäivällä ja monet asiakkaat jäivät ilman, joten tällä tavalla leivän pitäisi riittää myös niille, jotka tulevat illalla.
Kahvilaleipomo on avoinna joka päivä huhti-toukokuusta syyskuuhun.

Fakta

Tukityyppi: Investointituki
Toimenpide: Investointituki työpaikkojen lisäämiseksi ja toiminnan kehittämiseksi muussa kuin maataloustoiminnassa
Hakija: Sommaröstrand Vierassatama
Tuen tarkoitus: Rakentaa ja remontoida olemassa olevat tilat leipomotoimintaan sopiviksi. Samalla rakennetaan sosiaalitilat.
Hankkeen budjetti: 120 000 euroa
Hankeaika: syyskuu 2015 – helmikuu 2018

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ