Uusi tekniikka kasvattaa luomusatoa
Viljelijä voi saada paremman hinnan luomuvaatimusten mukaan viljellyistä tuotteista. Paremman hinnan lisäksi saa paljon rikkaruohoja ja ravinnepuutoksia sekä huonomman sadon, ja näistä syistä hyvän taloudellisen tuloksen tekeminen voi olla vaikeaa myös luomuviljelijälle. – Nyt on tekniikka tulossa luomuviljelijän avuksi ja tulevaisuudessa pelloilla voi olla robotteja, jotka keräävät rikkaruohoja, kertoo Mathias Weckström, raaseporilainen luomuviljelijä.
Pargas Gårdin tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2004, jolloin Mathias Weckström sai tilan nimiinsä. Tila on ollut luomutila vuodesta 1991, ja biodynaamistakin viljelytapaa on noudatettu. Tilalla kasvatetaan Highlander- ja Angus –rotuisia eläimiä yhteensä noin 150 eläintä. Peltopinta-alaa on runsaat 250 hehtaaria.
Viljelyn täytyy olla taloudellisesti kannattavaa, sekä luomussa että tavanomaisessa viljelyssä. Luomun viisivuotisessa viljelykierrossa ravinteiden puute ja rikkakasvit muodostavat ongelman viljelykierron kahtena tai kolmena viimeisenä vuotena. Rikkakasvien suuri määrä ja alhainen satotaso synnyttävät helposti kannattavuusongelman viljelijälle. Luomussa myyntikelpoisen sadon lohkolta voi tuottaa kahtena tai korkeintaan kolmena vuotena viidestä, kun tavanomaisessa viljelyssä myyntikelpoinen sato on mahdollista tuottaa vuosittain. Mathias Weckström uskoo, että muutos tähän on tulossa.
Lannoitetta ylijäämätuotteista
Uudet lannoitteet ja tekniikat kasvattavat luomuviljelijän satoja sekä mahdollistavat tuottavan viljelykasvin viljelyn useammin kuin kahtena tai kolmena vuotena viidestä. Opintomatkoillaan ja vierailuillaan Ruotsiin Mathias Weckström on huomannut, että siellä ei ole samoja sadon tuottamiseen liittyviä ongelmia kuin meillä. Näillä matkoilla hän myös löysi koneet, jotka mahdollistavat lannoituksen ja rikkaruohojen torjunnan kasvukauden aikana.
-Tämän koneen on kehittänyt viljelijä, joka itsekin kaipasi tällaista. Vaihtamalla äkeen vantaat samaa koneen runkoa voi hyödyntää äestyksessä, kylvössä ja nestemäisen vinassilannoitteen levityksessä sekä rikkaruohojen haraamisessa kasvukaudella. Konetta ohjataan optisesti, joten se seuraa kylvettyjä rivejä eikä haraa väärissä kohdissa, kertoo Weckström.
Vinassi on lannoite, joka on kehitetty hiivantuotannossa ylijääneistä raaka-aineista. Nestemäinen lannoite on edullinen ja soveltuu luomuviljelyyn, mutta tähän asti sen levittäminen on ollut ongelma. Tällä koneella sen levitys onnistuu joko kylvön yhteydessä tai myöhemmin kasvukaudella kasvien tarpeen mukaan.
-Luulen, että lannoitteiden kiertoa täytyy tarkastella laajemmassa kokonaisuudessa kuin vain oman tilan osalta. Vinassin ja muiden uusien lannoitteiden käyttö ovat uusia askelia luomuviljelyssä. Lähestymme tavanomaista viljelyä, mutta toimimme kuitenkin kestävämmällä tavalla, arvioi Mathias.
Monitoimikylvökone ja vinassilannoitus olivat käytössä viime vuonna ensimmäistä kertaa Weckströmin tilalla. Monitoimikylvökone, joka kylvää suoria rivejä myös epätasaiseen maahan ja jota ohjataan optisesti, mahdollistaa rikkaruohojen haraamisen riviväleistä herkkiä pääkasveja vahingoittamatta.
-Pellava pärjää huonosti kilpailussa rikkakasveja vastaan alkukaudesta ja rikkakasvit ottavat helposti vallan pellosta. Riviväliharauksen ansiosta pellava saa hyvän alun.
Robotit rikkaruohoja kitkemään
Vieläkin edistyksellisempiä rikkaruohontorjuntakoneita on tulossa. Robotit, jotka kävelevät pellolla ja kitkevät rikkaruohot, eivät pian ole pelkkää utopiaa, väittää Weckström. Robotteja on kehitetty eri puolilla maailmaa ja niitä on esitelty messuilla. Robotti on yhteydessä tietokantaan, jossa on kaikki yleisimmät rikkakasvit, ja skannattuaan tarkistettavan alan se kitkee tunnistamansa rikkakasvit.
Tavanomainen ja luomuviljely on tulleet lähemmäksi toisiaan viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana ja tämä kehitys jatkuu. Luomutuotannosta on tullut hyväksytty toimintatapa, mutta monille ajatus itsestä luomutuottajana on vieras.
-Luomuviljely vaatii sitoutumista ja sielunpaloa, täytyy opetella viljelemään uudella tavalla. Luomutuotanto lisääntyy tulevaisuudessa, mutta myös tavanomainen tuotanto jatkaa kehittymistään. On muistettava, että tavanomainen tuotanto Suomessa on jo huomattavan ympäristöystävällistä.
Tulevaisuutta varten Mathias Weckström peräänkuuluttaa luomuviljelijöiden markkinatuntemuksen parantamista, tietoa siitä, mitä kannattaa tuottaa ja kenelle myydä.
-Mitä voimme viljellä? Valkuaiskasveille on kysyntää myös pohjoisessa, pitäisikö meidän keskittyä niiden tuottamiseen vai kenties panostaa erikoiskasveihin, joista voi saada paremman hinnan? aprikoi Weckström.
System Cameleonin monitoimikylvökone on kallis investointi, siksi Weckström näkisi mielellään tilojen välisen yhteistyö lisääntyvän. Yhteistyötä tehdään jo, mutta uusille ajattelutavoille on aina tilaa.
Nopea liikkeellelähtö luomuviljelysadon nostamiseksi edelläkävijälle
Tukityyppi: yritystuki
Alatoimenpide: Yritystoiminnan perustaminen
Hakija: Oy Pargas Gård Ab
Tarkoitus: Yritys aloittaa Luomutuotto-järjestelmän myynnin suoraan asiakkaille, erityisesti luomutiloille
Rahoitus: 25 000€
Hankeaika: 1.6.2016-17.11.2018