Uudet työt vaativat uusia ratkaisuja maaseudulla

Lapinjärveläinen Thomas Antas on maanviljelijä ja kielenkääntäjä, joka on hyvin paneutunut maaseudun sekä oman kotikuntansa asioihin. Hän on ollut Lapinjärven kunnan hallituksen varapuheenjohtaja, SLC Nylandin varapuheenjohtaja, SLC:n ympäristö- ja maapoliittisen jaoston puheenjohtaja, MTK:n ympäristö- ja maankäyttöjaoston jäsen sekä aiemmin hän oli myös LEADER-ryhmä Silmun hallituksen jäsen.

Elämä maaseudulla on tänään aivan erilaista kuin 30 – 40 vuotta sitten, toteaa Thomas Antas. Silloin oli koko päivän vilskettä ja vilinää myös pienissä kylissä, joissa oli vähintään kauppa, postikonttori ja pankki. Ihmisiä oli töissä sekä maatiloilla että tuottamassa palveluja tiloille. Nyt kylän raiteilla ajelee muutamia autoja, kun ihmiset matkustavat töihin kuntien keskustoihin tai vieläkin kauemmas.
Thomas ei silti usko, että maaseudun kylät kuolevat, ei ainakaan alueilla, jotka sijaitsevat riittävän lähellä suurempia keskuksia. Uusien tekniikoiden ansiosta työtä voidaan tehdä maaseudulla muiden kuin perinteisten maaseudun ammattien parissa. Asuntojen hinnat ovat myös kohtuullisia pääkaupunkiseutuun verrattuna.
– Osa ihmisistä haluaa asua näin. Jotkut nuoret muuttavat takaisin kotiseuduilleen opiskelujen jälkeen ja tänne muuttaa myös ihmisiä, jotka haluavat asua erillään suurista kaupungeista, mutta kuitenkin niin lähellä, että kaupunkien palvelut ovat helposti saatavilla. Täältä Lapinjärveltä pääsen tunnissa teatteriin Helsingin keskustaan, jos haluan. Minä arvostan tällaisia asioita.
Kokopäiväisten viljelijöiden, erityisesti viljan viljelijöiden, osuus vähenee Uudellamaalla, arvioi Antas. Viljelyn lisäksi tehdään muita töitä.
– Perinteisesti maanviljelijät ovat tehneet koneurakointia, mutta emmehän me kaikki voi tehdä lumiurakointia talvisin. Sijaintimme ansiosta meillä Uudellamaalla on hyviä mahdollisuuksia muunlaisiin töihin.
Hän ei kuitenkaan usko, että työn teko pääkaupunkiseudulla on lapinjärveläiselle hyvä ratkaisu.
– Porvoosta on paljon paremmat edellytykset siihen, täältä etäisyys on liian pitkä.

Uuden tyyppistä työtä
Thomas Antas uskoo, että tulevaisuudessa maaseudulla tehdään enemmän työtä, joka ei ole sidottua maantieteelliseen sijaintiin. Se voi olla esimerkiksi suunnittelutyötä insinööri- tai arkkitehtitoimistolle, tehdä elokuvia, tuottaa nettisivuja tai pitää nettikauppaa. Tämän tyyppistä työtä on todella paljon, arvioi Antas.
Hän on yksi esimerkki tämän tyyppisestä maanviljelijästä. Hän on viljellyt kotitilaansa Antasta 20 vuotta. Tilalla viljellään noin 50 hehtaaria viljaa. Viljelyn lisäksi hän tekee kääntäjän töitä useille yrityksille ja organisaatioille.
– Tila on suhteellisen kannattava, mutta aivan liian pieni elättämään. Käännöstyöt aloitin jo opiskeluaikana. Näin pienen patenttitoimiston ilmoituksen, jossa etsittiin kielenkääntäjää. Vastasin ilmoitukseen ja sain sen työn.
Nämä työt, joista Thomas Antas puhuu, ovat usein töitä, joita tehdään yksin kotona. Yksin työskentely sopii joillekin, mutta ei kaikille. Hän kaipaa erityisesti kollegoja sekä kielenkääntäjänä että maanviljelijänä, sillä molempia töitä tehdään yksin. Tämän kaltaisten uusien – ja vanhojen – töiden myötä on syntynyt uusia tarpeita.
Esimerkki siitä, miten yrittäjien yksinäisyyteen on haettu apua, on lapinjärveläinen hanke ”Koko kylän työhuone”. Lapinjärven kirjastosta on otettu osa kaikkien yhteiseksi tilaksi. Sinne saa tulla tekemään töitä, opiskelemaan tai vaan tapaamaan muita ihmisiä. Tila on kuntalaisille ilmainen.
– Maaseudulla tarvitaan paikkoja, joissa ihmiset voivat tavata siitä huolimatta, että tekevät erilaisia töitä. Muiden ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa voi saada uusia näkökulmia omaankin työhönsä. Jos vain aina istuu yksin kotona, voi pölyyntyä sinne.

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ