Kottikärryt ja työkalut nojaamassa seinään..

Uudenmaan Leader-ryhmien hankkeissa tehty talkootöitä 1,7 miljoonan euron ja 160 000 tunnin edestä

Maaseuturahastosta myönnettäviin hankkeisiin tarvitaan aina jonkin verran omaa rahaa. Jos hankkeelle myönnetään julkista tukea esimerkiksi 80 prosenttia kustannuksista, ovat loput kaksikymmentä prosenttia yksityistä rahoitusta. Tämä voi olla vaikkapa yrittäjän omia säästöjä, pankkilainaa tai yleishyödyllisissä hankkeissa se voi olla vastikkeetonta työtä eli talkootyötä. Talkootyöllä on katettu omarahoitusosuutta etenkin Leader-ryhmien myöntämissä yleishyödyllisissä investoinneissa tai kehittämishankkeissa.

Uudenmaan Leader-ryhmien rahoittamissa hankkeissa on vuosina 2014–2021 tehty talkootöitä yhteensä 1,7 miljoonan euron tai 160 000 tunnin edestä. Osa Ykkösakselin hankkeista on toteutettu Varsinais-Suomen puolella Salossa ja osa EMO:n hankkeista puolestaan Hämeen puolella Hausjärvellä, Lopella ja Riihimäellä, Leader-ryhmien toiminta-alueiden mukaisesti.

Hankkeet ovat saaneet koottua upean määrän talkootyötä ottaen huomioon senkin, että korona-aika on verottanut kaikenlaisten toimijoiden, mutta etenkin paikallisten yhdistysten mahdollisuuksia kokoontua yhteen ja tehdä talkootöitä.

Leader-ryhmien rahoittamissa hankkeissa on valtakunnallisesti määritetty yhden talkootyön hinnaksi 15 euroa ja yksi konetyötunti talkootyönä vastaa 45 euroa. Talkootyön pitää olla konkreettisesti hanketta eteenpäin vievää työtä ja sen tekijän on oltava vähintään 15-vuotias.

Yhteisöllisen talkoontyön tulokset

Leader-ryhmien rahoittamissa hankkeissa on talkootyöllä parannettu muun muassa paikallisten asukkaiden harrastus- ja virkistysmahdollisuuksia. Esimerkiksi Vihdissä on kunnostettu talkoovoimin kylätaloa, Tuusulassa parannettu vesistöjä, Sipoossa rakennettu lapsille leikkipaikka, Porvoossa kehitetty kylien turvallista arkea, Bromarvissa kunnostettu saaristosatamaa ja Hangossa kehitetty Rintamamuseota. Talkootyö taipuu siis moneen!  Kansainvälissä tutkimuksissa on myös todettu, että vapaaehtoistoimintaan ja hyväntekeväisyyteen osallistuminen ovat yhteydessä osallistujan onnellisuuteen.

Valtakunnallisesti Suomen 54 Leader-ryhmien hankkeissa on tehty talkootöitä 55 miljoonaan euron edestä nykyisellä maaseuturahaston kaudella vuosina 2014–2021.  Parhaillaan maaseutuohjelman rahoituksissa on käynnissä siirtymäkausi, joka päättyy vuoden 2022 lopussa. Maaseuturahaston uusi kausi alkaa vuoden 2023 alussa, jolloin Leader-ryhmät myös Uudellamaalla rahoittavat jälleen uusia hankkeita uusilla linjauksilla. Lue lisää Leader Suomen verkkosivulta Leader-hankkeiden talkoista.

Lisätietoja:

Uudenmaan Leader-ryhmien toiminnanjohtajat

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ