Hangon merimaisemaa.
|

Uudenmaan Leader-ryhmät jatkavat maaseudun paikallista kehittämistä MMM:n hyväksyttyä ne kaudelle 2023-2027

Tiedote 2.2.2023

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt kaikki Uudenmaan alueen neljä nykyistä Leader-ryhmää rahoituskaudelle 2023–2027. Uudenmaan Leader-ryhmien julkisen rahoituksen osuus on 14,4 miljoonaa euroa. Uuden kauden haut avautuvat kevään aikana.

Leader-ryhminä jatkavat läntiseltä Uudeltamaalta Ykkösakseli ry ja Pomoväst rf, Keski-Uudeltamaalta EMO ry ja itäiseltä Uudeltamaalta Kehittämisyhdistys SILMU ry.

–  Myönnetyllä rahoituksella turvataan Uudenmaan erinomaisen Leader-toiminnan jatkuvuus myös uudella kaudella, toteaa johtava asiantuntija Maria Konsin-Palva Uudenmaan ELY-keskuksesta.

Yhteensä ministeriö hyväksyi 52 Leader-ryhmää ja osoitti niille 223 miljoonaa euroa julkista rahoitusta maaseutualueiden kehittämiseen. Julkinen rahoitus koostuu EU:n, valtion ja kuntien osuuksista. Lisäksi rahoitetut hankkeet tarvitsevat omaa rahoitusta hankkeen toteuttamiseksi. Leader-toiminta on osa Suomen EU-maatalouspolitiikan kansallista CAP-suunnitelmaa.

Leader-rahoituksella parannetaan maaseudun elinvoimaisuutta, kehitetään paikallispalveluita, tuetaan mikroyrityksiä ja lisätään osallisuutta ja yhdenvertaisuutta.

Leader-ryhmät rahoittavat kehittämishankkeita ja yritystukia kestävämmän ja älykkäämmän maaseudun saavuttamiseksi

Leader-rahoitusta myönnetään hankkeille ja toimille, jotka parhaiten edistävät niiden paikallisia kehittämisstrategioita. Uudenmaan Leader-strategioissa korostuvat yritystoiminnan ja työllisyyden turvaaminen, kylien lähipalvelut ja älykkäät ratkaisut sekä luonnon monimuotoisuuden ja kestävän kehityksen huomioiminen.

Leader-ryhmistä saa myös hankeneuvontaa, ja ryhmät aktivoivat asukkaita ja yhteisöjä kehittämään kotiseutuaan ja sen palveluita. Rahoituspäätökset tekee Leader-ryhmän hallitus, jossa on edustettuna kattavasti paikallishallinto, paikalliset yhdistykset ja yksittäiset asukkaat.

Uuden kauden haut avautuvat kevään aikana

Kauden 2023–2027 rahoitusta pääsee hakemaan myöhemmin tänä keväällä, kun sitä koskeva kansallinen lainsäädäntö valmistuu. Kukin Leader-ryhmä tiedottaa haun avautumisesta toiminta-alueellaan.

Leader-ryhmien lisäksi Uudenmaan ELY-keskus myöntää maaseudun hanke- ja yritysrahoitusta sekä maatilojen investointitukea ja nuoren viljelijän aloitustukea. Uudenmaan ELY-keskuksen rahoituksessa priorisoidaan elinkeinojen kehittämistä, maatilojen ja sitä kautta ruokahuollon kannattavuutta, energiaomavaraisuutta ja ilmastokestäviä ratkaisuja. Myös nämä haut avautuvat kevään aikana.

Lisätietoja:
johtava asiantuntija Maria Konsin-Palva, Uudenmaan ELY-keskus, puh. 0295 021 081

Uudenmaan Leader-ryhmien toiminnanjohtajat
• EMO ry, toiminnanjohtaja Esko Pietari, puh. 050 573 2972
• Pomoväst rf, toiminnanjohtaja Gunilla Wasström, puh. 044 721 3920
• Kehittämisyhdistys SILMU ry, toiminnanjohtaja Anette Vihanto, puh. 041 442 6602
• Ykkösakseli ry, toiminnanjohtaja Maarit Teuri, puh. 0400 982 236

Linkki: MMM:n tiedotteeseen Leader-valinnasta

Kuvassa Hangon merimaisemaa, kuvaaja: Tiina Marjeta.

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ