Tarkista hankkeesi tiedot uudesta hankerekisteristä ja verkostoidu muiden maaseudun kehittäjien kanssa
Maaseutuohjelman kehittämishankkeille on luotu uusi helppokäyttöisempi hankerekisteri. Uudesta hankerekisteristä löydät nykyisellä kaudella (2014–2020) maaseuturahastosta rahoitetut kehittämishankkeet. Mukana ovat myös siirtymäkauden hankkeet (2021–2022) sekä elpymisvaroista rahoitetut hankkeet, jotka ovat pääosin laajakaistahankkeita.
Yritystuet löydät puolestaan EU-tukitietojen verkkopalvelusta, josta löytyvät myös viljelijätuet, markkinatuet ja rakennetuet.
Hankerekisterissä nyt olevat tiedot on heijastettu Ruokaviraston hallinnoimasta Hyrrä-järjestelmästä, mutta kunkin hankkeen vastuuhenkilö voi myös lisätä tietoja hankkeen omalle hankekortille. Hankerekisterin tavoitteena on lisätä maaseuturahastojen käytön läpinäkyvyyttä.
Hankerekisteri osana Maaseutuverkosto ja Agrihubi -kokonaisuutta
Uusi hankerekisteri on osa laajempaa verkkoalustakokonaisuutta, jossa maaseudun kehittäjille on luotu maaseutuverkosto.fi ja agrihubi.fi -nimiset sisarsivustot. AgriHubi -maatilojen osaamisverkosto keskittyy maatalouden kannattavuuteen ja kestävyyteen, älymaatalouteen ja datalähteiden tehokkaampaan käyttöön.
Maaseutuverkosto puolestaan mahdollistaa maaseudun kehittäjien verkostoitumisen ja vuorovaikutuksen. Sivulla on keskusteluryhmiä, tapahtumakalenteri sekä mahdollisuus järjestää verkossa teematreffejä muiden samasta aiheesta kiinnostuneiden kanssa.
Mikä on muuttunut verrattuna vanhaan hankerekisteriin?
Aiempaa hankerekisteriä moitiskeltiin kankeaksi ja sieltä oli haastavaa löytää tietoa hankkeista hakusanojen avulla. Uusi hankerekisteri on käyttäjäystävällisempi, visuaalisesti tyylikäs ja sen hakuominaisuuksia on parannettu etenkin monipuolisten suodatusominaisuuksien avulla. Hankerekisteriä myös kehitetään aktiivisesti.
Isoin muutos lienee kuitenkin se, että hankkeen vastuuhenkilöt ja heidän valtuuttamansa henkilöt pääsevät lisäämään tietoja hankekortille, joka voi toimia pienillä hankkeilla myös kotisivuna.

Hankekortin näkymä ja perustiedot
Hankekortin ensimmäiselle välilehdelle heijastuu automaattisesti Hyrrään tallennettu julkinen hankekuvaus. Lisätiedoissa kerrotaan muun muassa hankkeen aloitus- ja loppumispäivämäärä, hankenumero, onko kyseessä Leader-hanke ja mitä toimenpidettä hanke edustaa. Lisäksi kerrotaan, minkä ELY-keskuksen alueella hanke on, sen toteutuskunta, kokonaisrahoitus, julkinen rahoitus ja tukiprosentti.
Hankekortin Hyrrästä tulevia tietoja ei voi muokata. Jos Hyrrässä tehdään hankkeeseen muutoksia, ne päivittyvät hankekortin tietoihin kerran vuorokaudessa.
Hankekortin muille välilehdille hankkeen vastuuhenkilö ja muut valtuutetut käyttäjät voi lisätä hankkeen ajankohtaisia tietoja ja yhteyshenkilöitä. Viimeisellä hankekortin välilehdellä maaseutuverkosto.fi:hin kirjautuneet käyttäjät voivat keskustella hankkeesta. Hankekortille lisätyt tai muutetut tiedot eivät kuitenkaan päivity Hyrrään.
Miten homma toimii käytännössä?
Uuden hankerekisterin yhteydessä on yksityiskohtaiset ohjeet hankekorttien päivittäjille. Käytännössä asia etenee siten, että henkilö, jolla riittävät oman organisaationsa oikeudet Hyrrässä (valtuus maa- ja kalatalouden tukien ja korvauksien hakemiseen) luo itselleen käyttäjätunnuksen maaseutuverkosto.fi -sivuille. Luotuaan tunnuksen hän käy lisäämässä sen Hyrrään oman hankkeensa hankenäkymään ’hankekortin linkitys -kohdassa. Lisätyn käyttäjätunnuksen tiedot päivittyvät vuorokaudessa uuteen hankerekisteriin, eli jos lisäät käyttäjätunnuksen Hyrrään tänään, pitäisi sinulla olla hankekortin muokkausoikeudet huomenna.
Kun olet päässyt muokkaamaan hankekorttia onnistuneesti, voit lisätä muita yhteyshenkilöitä muokkaamaan hankekorttia, kuten vaikkapa hankkeen projektipäällikön tai viestijän.
Mihin uutta hankerekisteriä voi hyödyntää?
Uudesta hankerekisteristä löydät helposti tietoa maaseuturahastosta rahoitetuista hankkeista. Voit hakea inspiraatiota ja ideoita muista jo alueellasi tai vaikkapa naapuripitäjässä toteutetuista hankkeista. Jos suunnittelet vaikkapa alueidenvälistä hanketta tai uutta maaseudun innovaatioryhmää (EIP-hanke), voit katsoa, minkälaisia hankkeita on jo toteutettu ja olla tarpeen mukaan yhteydessä hankkeiden yhteyshenkilöihin.
Toisaalta hanketoteuttajana voit kätevästi viestiä hankkeesi kuulumisia alustalla, jossa on muitakin aktiivisia maaseudun kehittäjiä. Voit myös pitää hankekorttia pienimuotoisena kotisivuja, jolloin sinun ei välttämättä tarvitse perustaa hankkeelle erillisiä kotisivuja. Voit myös lisätä hankkeet omaan käyttäjäprofiilisi hankevälilehdelle ja linkata sinne kertyneen ’hankesalkun’, jos haet töitä tai yhteistyökumppaneita. Kannattaa siis mennä tutkimaan oman hankkeesi tietoja ja päivittää niitä ajan tasalle – etenkin jos hankkeesi on vielä käynnissä!
Linkit:
- Uusi hankerekisteri: Hankerekisteri – Maaseutuverkosto
- Ohje hankekortin päivittäjälle: Ohje hankekortin päivittäjälle – Maaseutuverkosto
- Ruokaviraston EU-tukitietojen verkkopalvelu: EU-tukitietojen verkkopalvelu – Ruokavirasto
- Maaseutuverkosto.fi-sivusto: Maaseutuverkosto – Maaseutuverkosto
- AgriHubi-sivusto: AgriHubi – Maaseutuverkosto
Teksti: Katri Laitinen
Kuvat: Maaseutuverkosto