Ladataan Tapahtumat

« Kaikki

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Biokaasulaitoksen ravinteet kiertoon

7.1.2020, 11:00 - 16:00

Tervetuloa kuuntelemaan käytännön kokemuksia ja tutkimustuloksia biokaasulaitoksen kierrätyslannoitteiden käytöstä!

Tilaisuudessa saat samalla uusinta tietoa valtion ravinnekierto- ja biokaasuohjelmista ja voit inspiroitua ravinnekierron muista käytännön toimintamalleista.

AIKA: tiistai 7.1.2020 kello 12-16 (lounas klo 11-12)
PAIKKA: Luonnonvarakeskus, os. Latokartanonkaari 9, HELSINKI
ILMOITTAUTUMINEN: torstai 19.12.2019 mennessä tästä »

Suomen tavoitteena on olla ravinteiden kierrätyksen edelläkävijä. Jotta tavoitteeseen päästään, tarvitaan toimivia käytännön esimerkkejä, luotettavia tutkimustuloksia sekä ennen kaikkea vuoropuhelua valtion, yksityisen sektorin ja tutkijoiden kesken. Sekä BioRaEE-hanke että BioRaKi 2-hanke ovat esimerkkejä niistä keinoista, joilla vuoropuhelua on saatu aikaan eri toimijoiden kesken. Samalla näiden hankkeiden avulla on saatu rakennettua käytännön demonstraatioita ja prosessiosaamista ravinnekierron ympärille.

Seminaarin järjestävät Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Karelia-ammattikorkeakoulu ja BioKymppi Oy. Seminaari on osa Biokaasulaitoksesta ravinteita, energiaa ja elinkeinotoimintaa maaseudulle (BioRaEE) -hanketta, jota rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2017-2019.

OHJELMA:

11-12 Mahdollisuus syödä lounasta Ravintola Ladonlukossa (mikäli haluat osallistua tähän, merkitsethän sen erikseen ilmoittautumislomakkeeseen)
12:00-13:30: ALUSTUKSET AIHEESEEN
• Kansallinen biokaasuohjelma (Veli-Pekka Reskola, Maa- ja metsätalousministeriö)
• Ravinteiden kierrätyksen toimenpideohjelma (Arja Nykänen, Ympäristöministeriö)
• Ravinteiden kierrätys viljelijän näkökulmasta (Pekka Partanen, Koivikon Kartano)
• Biokaasulaitos ja konsentraatin tuottajan näkökulma (Mika Juvonen, Bio10)
Kahvitauko 13:30-14:00
14:00-15:15 HANKKEIDEN TULOKSIA
• Lannoituskokeiden tulokset ja konsentraatin soveltuvuus peltokäyttöön (Anssi Kokkonen, Karelia- ammattikorkeakoulu)
• Ravinnekonsentraatin tuotannon kannattavuus (Erika Winquist, Luonnonvarakeskus)
• Kierrätysravinteiden tuotannon ja käytön ympäristövaikutukset (Susanna Horn, Suomen ympäristökeskus)
15:15-16:00 MUITA KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ RAVINNEKIERROSTA
• Marginaalista mainstreamiin – kierrätysravinteita ja maanparannusaineita ihmisperäisistä jätöksistä (Eeva-Liisa Viskari, TAMK)
• Kierrätysravinteet puutarhakäytössä (Eeva-Liisa Juvonen, HAMK)

LISÄTIEDOT: Erikoistutkija Susanna Horn, susanna.horn@ymparisto.fi, puh. 050 439 9178

Taustaa BioRaEE- ja BioRaKI 2-hankkeista

Kierrätyslannoitteiden tuotanto ja käyttö on ollut toistaiseksi vielä kehitysasteella ja laajamittaisemman käytön hidasteena on eri sidosryhmillä ollut erilaisia haasteita. Maatilat ja puutarhat hyödyntäisivät mielellään kierrätysravinteita, mutta niiden on oltava toimivia, turvallisia ja helposti kuljetettavia yleistyäkseen laajempaan jakeluun. Biokaasun tuottajat puolestaan mielellään hyödyntävät sivuvirtansa, mutta heidän on pystyttävä varmistumaan siitä, että mädätysjäännöksen jatkojalostus on taloudellisesti kannattavaa ja perustuu toimiviin teknologioihin. Kannattavuuteen liittyy myös se, että kierrätysravinteiden markkinat ovat vielä vakiintumassa eivätkä esimerkiksi hinnat ole vielä vakiintuneita. Ympäristön kannalta on tärkeää, että kierrätysravinteiden tuotanto ja käyttö on koko elinkaari huomioon ottaen kestävällä pohjalla.

BioRaEE –hankkeen päätavoite on ollut kehittää yhdessä viljelijöiden kanssa heidän tarpeidensa mukaisia, tehokkaita ja ympäristömyönteisiä kierrätyslannoitteita maatalouden ja muiden sektoreiden orgaanisista jätteistä ja sivutuotteista. Hankkeessa on tuotu viljelijät, biokaasun tuottajat ja tutkimus lähelle toisiaan pohtimaan, millaisia kierrätyslannoitteita kasvintuotannossa tarvitaan ja miten tähän tarpeeseen voidaan vastata. Hankkeessa on tutkittu millaisia odotuksia viljelijöillä on uusien kierrätyslannoitteiden laadun ja käytettävyyden suhteen ja kuinka uudet kierrätyslannoitteet toimivat käytännössä. Lisäksi on tutkittu mikä on biokaasuprosessin ja mädätysjäännöksen jatkojalostamiseen pohjautuvan toimintakonseptin kannattavuus ja vaikutus ympäristöön verrattuna mineraalilannoitteiden ja/tai mädätysjäännöksen käyttöön sellaisenaan.

BioRaki 2-hankkeen tavoitteena on edistää konsentrointilaitteiston tuotekehitystä. Hankkeessa prosessoidaan ja kehitetään uusia luomulannoitteita ja kasvualustoja mm. EM bioaktivaattorin ja biohiilen avulla. Lisäksi siinä testataan ja tuotteistetaan uusia lannoite- ja kasvualustavalmisteita käytännössä kasvihuone- ja puutarhaviljelyssä. Hankkeessa on mukana laaja yhteistyökumppaneiden joukko mm. puutarha- ja kasvihuoneviljelijöitä, yrityksiä sekä julkisia tahoja.

Tiedot

Päivämäärä:
7.1.2020
Aika:
11:00 - 16:00
Tapahtumaluokka:
Tapahtuma tagia:
, , , ,

Järjestäjä

BioRaEE-hanke
Puhelin:
050 439 9178
Sähköposti:
susanna.horn@ymparisto.fi

Tapahtumapaikka

LUKE Viikki
Latokartanonkaari 9
Helsinki,
+ Google Map