Sydämellinen kampanja: pidetään etäisyyttä ja katsotaan eteenpäin

Aihe Yleinen, Yritys
Inkoolaisen kauppapuutarha Hagalandetin kesäkukkasesonki on käynnistynyt. Yrittäjät Anne-Charlotte Castell ja Martti Rappu pyörittävät puutarhamyymälää, joka on erikoistunut kesä- ja joulukukkien suoramyyntiin. Miten puutarhamyymälä voi sopeutua koronan aiheuttamiin eristysohjeisiin ja mitä muutoksia myynnissä on tehty, jotta tartuntariskiä voidaan vähentää?
Inkoolaisen kauppapuutarha Hagalandetin yrittäjät Anne-Charlotte Castell ja Martti Rappu haluavat muistuttaa turvaetäisyydestä myönteisellä tavalla katsoen samalla yhdessä eteenpäin.

Muistetaan pitää etäisyyttä
Anne-Charlotten ja Martin vaatteissa on tarra, jossa lukee joko ”Pidetään väliä nyt ja halataan myöhemmin” tai ”Hålla avstånd nu så kramas vi sen” ja tarrassa on sydän. Myös puutarhan työntekijöillä on vaatteissaan samanlaisia tarroja muistuttamassa asiakkaita turvaetäisyydestä. Ajatus lähti siitä, että monet innostuneet asiakkaat unohtivat myyntitilanteessa etäisyyden pitämisen tai tulivat lähemmäs kuullakseen paremmin.

-Ajatuksena on pelottavasta tilanteesta huolimatta keskittää katse eteenpäin ja nähdä tulevaisuudessa myönteisiä asioita. Tilanne on otettava vakavasti, mutta kyllä tämäkin joskus loppuu ja sitten voidaan taas halata, sanoo Anne-Charlotte.

Jotkut asiakkaat eivät ole huomanneet tarroja lainkaan, mutta monia se on hymyilyttänyt ja oikein leveitäkin hymyjä on nähty, kertoo Anne-Charlotte.

Sydämellinen viesti kaikkien parhaaksi.

Sopeutuminen poikkeustilanteeseen
Koronarajoitusten tultua voimaan yrittäjäpariskunta alkoi nopeasti miettiä strategiaa, miten myynnin voisi sopeuttaa tilanteeseen ja miten he arvelivat tilanteen vaikuttavan asiakkaisiin.

-Emme voineet olettaa, että kaikki tehdään kuten ennenkin – meidän oli ajateltava kaikki uusiksi. Miten tilanteen voi järjestää siten, että sekä asiakkaat että työntekijät ovat tyytyväisiä?

Kesäkauden ensimmäisen kuukauden ajan kauppaa on tehty ulkona. Anne-Charlotte ja Martti ovat tehneet muutoksia piha-alueelle siten, että myymälätilaa on saatu lisää.

-Kun avaamme kasvihuoneet asiakkaille, laitamme käsidesiä huoneisiin asiakkaiden saataville, kertoo Anne-Charlotte.

Epävarman tilanteen vuoksi kausityöntekijät ovat aloittaneet hieman tavanomaista myöhemmin, mutta kaikki ovat kuitenkin päässeet töihin. Kausityöntekijöille on myös järjestetty rajoitusten mukaiset taukotilat, jotta työnteko on turvallista kaikille.

Kesäkukat nettikaupasta
Yksi iso muutos, jota alettiin valmistella koronatilanteen alkaessa, oli nettikauppa, joka avattiin 24.4. Kaupan rakentaminen vaati paljon työtä, sekä teknisesti, että kuvina ja teksteinä. Nettikauppaa on rakenneltu silloin, kun päivän tavanomaiset viljelytyöt ovat olleet valmiita, joten yrittäjillä on ollut useita myöhäisiä iltoja.

-Olemme miettineet nettikauppaa monta vuotta, nyt tuli hetki, jolloin se oli tehtävä. Myös asiakkaat ovat kyselleet sellaista, kertoo Anne-Charlotte.

Nettikaupan lisäksi kukkia voi tilata sähköpostitse tai soittamalla. Tavoitteena on, että kukat saa noutaa haluamanaan päivänä. Maksutapa sovitaan samalla. Valmiiksi kerätyt tilaukset ovat jo saaneet paljon kiitosta asiakkailta. Kotiinkuljetuksestakin voidaan tarvittaessa sopia, se on maksullinen palvelu.

Väriloistoa kauppapuutarha Hagalandetin kasvihuoneissa.

Istutusviikonlopusta istutusviikkoihin
-Olemme aiempina vuosina järjestäneet istutusviikonlopun, jolloin asiakkaat ovat saaneet tulla istuttamaan ostamansa kesäkukat. Suurimmalla osalla on omat ruukut mukanaan, mutta meillä on myös myynnissä ruukkuja, mullan tarjoamme kaupan päälle. Istutuspöydät ovat ulkona. Viikonlopun sijaan istutuskampanja on käynnissä useamman viikon ajan, näin voimme välttää jonoja istutuspöydille, kertoo Anne-Charlotte

 

Kuvat: Kauppapuutarha Hagalandet

Teksti: Annika Söderholm-Emas

Käännös: Ammi Malkamäki