Pulla-autosta makeaa tai suolaista kahvin kanssa

Aihe Ammi, Yleinen, Yritys
Café Carl de Mumma on pieni viihtyisä kahvila Tammisaaren torin laidalla Raaseporissa. Leipomo ja kahvila ovat toimineet 19 vuotta, kertoo leipuri Kim Holmberg. Kahvilan terassi rakennettiin 2001 ja se lasitettiin 2015. Leader Pomoväst myönsi terassin lasitukseen investointitukea.  
-Meillä oli sisällä liian vähän asiakaspaikkoja ja siksi aloitimme lasituksen suunnittelun. Terassista tuli lämmittimien avulla lämmin myös talvella. Tämä oli ainoa keino lisätä paikkoja. Terassi on ollut käytössä kesästä 2001 lähtien, mutta lasituksen lupakäsittely kesti kauan, sillä torille ei ollut rakennusoikeutta, kertoo Kim. 
Kim Holmberg ja tytär Erin Holmberg Pulla-autossa (Kuva A. Söderholm-Emas)

Covid-19 vähensi asiakasvirtaa
Maaliskuun puolessa välissä asiakkaat vähenivät nopeasti Covid-19 takia. Koko kaupunki hiljeni, kun ihmiset tulivat varovaisemmiksi. Holmberg kertoo, että 80 % asiakkaista katosi viikossa. 23.3.20 yritys päätti sulkea kaikki toiminnot suojellakseen henkilökuntansa terveyttä ja yrityksen taloutta. Oltuaan kaksi päivää kotona Holmberg kuultuaan hallituksen aikeista sulkea ravintolat ja kahvilat 4.4.20 lähtien, hän mietti, mitä voisi tehdä pitääkseen toiminnan käynnissä.

-Vaihtoehtona olisi ollut sulkeminen, sillä take-away ei olisi muuttanut mitään, silloin asiakaskontaktit olisivat olleet ennallaan. Samaan aikaan tämä oli myös yksinkertaista matematiikkaa todeta, että 20 % entisestä liikevaihdosta toimintaa ei voi jatkaa kuten ennenkin, totesi Holmberg.

Asiakkaiden antama nimi autolle teipattiin auton kylkeen. (Kuva A. Söderholm-Emas)

Etsi uusia vaihtoehtoja
Holmberg mietti erilaisia vaihtoehtoja ja hänen päätyi autoon, josta voisi myydä leipää ja konditoriotuotteita. Keskieuroopassa autoista myynti on tavallista ja valikoimaan kuuluvat leipomusten lisäksi esimerkiksi kalat tai kukat. Netistä Holmberg sattui löytämään hänen yritykselleen sopivan auton.

Hän otti yhteyttä autoa myyvään yritykseen, joka sijaitsee noin 100 km Hampurista länteen ja sai kuulla, että auton voisi saada Suomeen varsin nopeasti. Kauppa tehtiin nopeasti, koska myyjä osoittautui luotettavaksi kumppaniksi ja Holmberg teki matkajärjestelyt Travemündesta Turkuun.

Kahvilan sulkemisesta oli kulunut reilu viikko, kun uusi auto oli jo Turun satamassa. Myyjäyrityksen yhteyshenkilö huolehti auton tullista sekä rekisteröinnin ja ajoi auton Holmbergille Tenholaan.

Pulla-auton ansiosta Café Carl de Mumman toiminta jatkui. (kuva: A. Söderholm-Emas)

Asiakkaat nimesivät auton
-Auto tuli tiistaina ja myynti siitä aloitettiin saman viikon lauantaina. Silloin kaikki tarvittavat luvat ja tarkastukset olivat valmiina ja kaupungin kanssa oli tehty vuokrasopimus 30.6.2020 saakka. Otimme yhteyttä terveystarkastajaan ja hän tuli tarkastamaan auton saapumista seuraavana aamuna. Oikeastaan kaikki oli valmista jo torstaina, mutta avasimme lauantaina, muistelee Kim Holmberg.

Avajaispäivänä autoa ei vielä ollut teipattu teksteillä, mikä osoittautui onnekkaaksi asiaksi. Sekä Holmbergin vaimo että tytär, jotka ovat mukana yritystoiminnassa, kertoivat, että useat asiakkaat olivat kutsuneet autoa nimellä ’Bollabiln’ eli Pulla-auto paikallisella murteella. Holmberg totesi, että nimi oli osuva ja se teipattiin auton kylkeen.

Terassi mahdollisti useampia istumapaikkoja kahvilaan kun rajoitukset olivat vieneet puolet ravintolan istumapaikoista sisällä. (Kuva: Café Carl de Mumma)

Hyvä näkyvyys on tuonut asiakkaita
Café Carl de Mumma on toiminut 19 vuotta ja ovet ovat avoinna kuutena päivänä viikossa, minkä lisäksi on nyt tullut Pulla-auto. Kim Holmberg kertoo, että asiakkaita on riittänyt hyvin ja Pulla-auto on otettu hyvin vastaan. Kaikki tarjottavat ovat olleet take-away:ta. Seisaaltaan nautittujen kahvien ja korvapuustien tai sämpylöiden lisäksi asiakkaat ovat ostaneet leipää ja leivonnaisia kotiin. Pulla-autosta on siksi tullut kannattava investointi.

Pulla-auto on näkynyt hyvin katukuvassa seistessään torilla, ja kahville tutuille kulmille on ollut helppo poiketa. Leipomo on lähellä myyntipaikkaa, joten Pulla-auto on ollut helppo täyttää tarpeen mukaan.

Terassi avattiin
Kesäkuun ensimmäisenä avattiin lasitettu terassi, jossa voi nauttia kahvin ja pikkupurtavat istualtaan. Tämä ei ollut mahdollista edellisen kahden kuukauden aikana. Kahvilatoimintaa on rajoitettu myös sisätiloissa olevia asiakaspaikkojen määrää rajoittamalla ne 50 % normaalista.

-Jos olisimme avanneet kahvilan, meillä olisi ollut vain 12 asiakaspaikkaa käytettävissämme. Terassilla on onneksi 20 paikkaa, sekä niiden lisäksi vielä terassin ulkopuolella olevat penkit mukaan luettuna asiakkaita mahtuu ulos 24, kertoo Holmberg.

Asteittainen toiminnan avaaminen 
Edellisessä henkilöstökokouksessa päätimme, että Pulla-auton saaman hyvän vastaanoton ansiosta avaamme asteittain. Koronatilanne vaikuttaa olevan hallinnassa, terassi avattiin ja toiminta saatiin käyntiin sopivasti juhannukseksi. Siihen mennessä kahvila oli ollut kiinni lähes kolme kuukautta, kertoo Holmberg. Lasitetun terassin kaikki seinät sekä katto voidaan niin halutessa siirtää sivuun.

Holmberg kertoo, että sekä asiakkaat että torin muut myyjät ovat ottaneet Pulla-auton hyvin vastaan. Myynti autosta jatkuu toripäivinä syksyyn saakka. Pulla-autoa on kyselty myös esimerkiksi iltatorille ja muihin tapahtumiin kesän aikana. Sen saamme nähdä, millaiseksi tulevaisuus muotoutuu, sillä toimintaa pitää katsoa kokonaisuutena. Onnistunut kesä vaatii sekä hyvää keliä että henkilökuntaa.

Teksti: Annika Söderholm-Emas
Käännös: Ammi Malkamäki