|

Pellingessä ovat kaupan ovet avoinna ympäri vuoden

Pellingessä ovat kaupan ovet avoinna ympäri vuoden

Söderby-Boden Porvoon Pellingissä on palvellut asiakkaitaan pian 90 vuotta. Vuodesta 2009 lähtien yrittäjänä on toiminut Erika Englund. Elintarvikkeiden lisäksi valikoimiin kuuluu monenlaisia tuotteita kuten käsitöitä, kirjoja ja lahjaesineitä. Muita palveluja ovat posti, kaasun myynti, lääkekaappi ja ostosten kotiinkuljetus.

Pellinki sijaitsee noin tunnin matkan päässä Porvoon keskustasta ja perille päästäkseen on matkustettava lautalla 5 minuutin matka Suninsalmen yli. Henkisesti matka on huomattavasti pidempi, sillä salmen ylityksen jälkeen ollaan saaristossa.

Kyläkauppa on tärkeä kaikille ympärivuotisille asukkaille, mutta ilman kesäasukkaita toimintaa olisi vaikea pyörittää. Lauttayhteyden päässä on noin 300 asukasta ympärivuotisesti, mutta huippusesongin aikaan heinäkuussa samalla alueella liikkuu noin 3 000 ihmistä.

-Se tietysti tarkoittaa paljon enemmän asiakkaita, mutta myös kustannusten nousua samassa suhteessa, kertoo Englund. En haluaisi, että olisi aina kesä. Taloudellisesti optimaalista aikaa minulle ovat touko- ja elokuu, sillä silloin pärjään ilman lisähenkilökuntaa, mutta liikevaihto on silti parempi kuin talvella.

Kesällä hänellä on 4 työntekijää: yksi kokoaikainen ja loput osa-aikaisia. Viime vuonna hän laajensi toimintaa ja avasi jäätelökioskin lauttarantaan. Kioski työllistää kuusi nuorta kesällä.

Erika Englund on opiskellut muotoilua ja lukenut yritystalouden opintoja ammattikorkeakoulu Noviassa Turussa. Pellinkiin hän on muuttanut, koska hänen miehensä on saarelta kotoisin ja he halusivat palata sinne. Hän työskenteli kaupassa kesäisin ja kun häneltä kysyttiin, haluaisiko hän jatkaa kaupan pitoa, valinta tuntui luontevalta.

Englundin aloittaessa yrittäjänä, hän remontoi kauppaa ELY-keskuksesta saadulla yritysrahoituksella. Investointibudjetti oli 165 000 euroa ja tukea hän sai 40 prosenttia summasta. Tämän ansiosta hän saattoi muuttaa kaupan pohjaratkaisua, uusia tiskit ja hyllyt sekä asentaa uunin, jota hän tarvitsi leipoakseen leipää. Nyt hän suunnittelee uusia investointeja yksityisellä rahoituksella. Keittiötä remontoidaan siten, että saadaan pieni kahvila, jossa voidaan tarjoilla kahvia ja voileipiä.

-Kesäsesongin ulkopuolella me olemme ainoa avoinna oleva paikka täällä ja olisi kiva tarjota edes jotain pientä kaupassa pistäytyjille, suunnittelee Erika.

Aito ympäristö houkuttelee turisteja

Pellingeen saapuu sekä yksittäisiä turisteja että turistiryhmiä, jotka haluavat tutustua Tove Janssonin kirjoissa kuvailtuihin maisemiin.

-Tämä on aito ympäristö, jota ei ole rakennettu turistien houkuttelemiseksi. Luulen, että se on meidän vahvuutemme ja sen avulla meidän pitäisi kehittyä, kertoo Erika Englund.

Hän haluaa kehittää turismia Pellingessä ja sen ympäristössä. Hän uskoo, että yksi onnistumisen avaimista on yhteistyö. Tänä vuonna he ovat tehneet esitteen, joka kertoo alueella toimivista yrittäjistä. Jos alueen yrittäjät eivät itse markkinoi itseään, tulee joku muu ja kerää kaiken hyödyn alueen erikoislaatuisuudesta, eikä silloin aidosti paikallisille yrittäjille jää mitään käteen, arvelee Erika.

-Haaveilen siitä, että meitä voisi olla kaksi henkeä töissä tässä kaupassa ja mietin kaiken aikaa miten sen voisi toteuttaa, kertoo Erika. Talvella on niin rauhallista, että päivän asiakkaat voi laskea yhden käden sormilla. Silloin on hyvin aikaa miettiä, miten toimintaa voisi kehittää. Minulla on paljon ideoita, mutta on hyvä muistaa, että kaikki ideat pitäisi toteuttaa kesä-heinäkuussa, kun on kaikkein kiireisintä.

Yksi ideoista on ollut pieni vaunu, jossa on paikallisten viljelijöiden tuotteita. Siten asiakkaat saavat ostaa tuotteita suoraan viljelijöiltä.

Yrittäjän loma on tärkeä

Yrittäjän ammatti on valinta ja itsestään huolehtiminen on onnistumisen edellytys. Suomessa yrittäjyyteen voi liittyä marttyyrimaista asennetta, monet korostavat, etteivät koskaan pidä lomaa tai vapaata. Erika Englund arvelee, että tämä asenne on muuttumassa nuorten yrittäjien keskuudessa.

-Yritän pitää vapaata yhden päivän viikossa ja silloin minulle on tärkeää olla lasten kanssa ja tehdä asioita, jotka poikkeavat arjesta, kertoo Englund. Teemme pieniä retkiä tai menemme piknikille. Ei voi olla niin, että äidin vapaapäivänä täytyy vain siivota. Muuna aikana vuodesta pidän pidempiä vapaita, ei ihan kuukautta, mutta yhteensä kolmisen viikkoa.

Sekä vapaapäivät, jumppapäivät että lomat täytyy merkitä hyvissä ajoin kalenteriin ja niistä on pidettävä kiinni. Yrittäjän täytyy huolehtia terveydestään jaksaakseen perheen ja työn kanssa.

[siteorigin_widget class=”Simple_About_With_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”Simple_About_With_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”Simple_About_With_Image”][/siteorigin_widget]
TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ