| |

Parketin ja puutuotteiden valmistusta idyllisessä käsityöläiskylässä.

30 vuotta sitten Pekka Ropa, kotoisin Karhulasta, siirsi työpöytänsä Ranskaan, kun hänen työnantajansa osti sieltä parkettitehtaan. Kahdeksan vuotta myöhemmin suomalainen emoyhtiö oli ajautunut vaikeuksiin ja Pekan olisi pitänyt palata Suomeen, mutta sen sijaan hän perusti yrityksen PR-Bois Sarl.
Yritys sahaa tammi- ja saarnitukkia ja valmistaa niistä päätuotteena pinta-aihioita maailman parkettiteollisuudelle. Tuotantolaitos sijaitsee Juran vuoristoalueella. Ajatus omasta parkettitehtaasta syntyi, kun Suomessa olevat valmistajat yksi toisensa jälkeen sulkivat ovensa. Kotiseuturakkaus ja Pietarin parkettipotentiaali vetivät Pekan ruukkiin Kyminjoenvarrelle.

Päätös yhteistyöstä
Pasi Hakulin ja Pekka Ropa tapasivat puolitoista vuotta sitten paikallisen kehitysyhtiön avustuksella ja muutama viikko myöhemmin syntyi päätös hankkeen toteuttamisesta. Monivaiheisen seulonnan jälkeen paikaksi valikoitui Ruotsinpyhtään ruukki. Idyllinen käsityöläiskylä on sisustusalan yrittäjille loppumaton idealähde ja kylästä löytyy kädentaitajia myös muilta osa-alueilta, jotka tuovat synergiaa puutuotteisiin. Itse tuotantotila sekä varastot löytyivät Strömforsin Yrityspuisto Oy:n kautta.
-Uusitalon perheen omistuksessa oleva entisen sähköosatehtaan tila, sopi loistavasti sekä aloitushetkeen, että mahdollisiin laajentumissuunnitelmiin. Uusitalot ovat hyvin idearikkaita ja avoimia uusille kehittämishankkeille. Heiltä löytyy tälläkin hetkellä Ruukista vapaata liiketilaa kiinnostuneille toimijoille, Hakulin vinkkaa.

Hyvä valmistelu helpottaa asioimista
Esityöt hankkeelle tehtiin vuoden 2019 alkupuolella ja yritys PR Wood Oy perustettiin saman vuoden kesällä. Pasi Hakulin kertoo, että he tekivät huolella markkinatutkimuksen, yhtiön strategian, investointilaskelmat ja tuotantomenetelmäsuunnitelman. Kone- ja laitehankintojen toteuttamiseen selvitettiin olemassa olevat tukimahdollisuudet.

Parketti- ja puusepäntuotteiden valmistus sopi loistavasti entisen sähkosatehtaan tiloihin, Ruotsinpyhtään ruukissa

-Uudenmaan ELY-keskuksesta saimme todella hyödyllistä tukea meille tuntemattomassa byrokratian viidakossa. Etenkin Tony Lassas avusti meitä kokemuksella ja ammattitaitoisesti. Meillä oli liiketoimintasuunnitelma huolella tehtynä ja se helpotti asioinnissa viranomaisten ja auttavien tahojen kanssa, Hakulin kertoo.
Konseptikauppaa yrityksille mutta myös tuotteita yksityisille henkilöille
Investointi toteutetaan kolmessa vaiheessa ja ensimmäisen vaiheen tukirahoitus myönnettiin Uudenmaan ELY-keskukselta. Tämän vuoden tammikuussa saapuivat ensimmäiset koneet ja laitteet Ruukkiin. Asennustyöt ja koeajot suoritettiin helmikuun aikana ja tuotanto aloitettiin maaliskuun ensimmäisellä viikolla, kahta päivää suunniteltua aiemmin.

– Pääsääntöiset kohteemme ovat julkisten tilojen sisustukset, jotka omat asentajamme toteuttavat. Yksityisasiakkaille löytyy asennuspalvelu ammattitaitoisten paikallisjakelijoiden ja parkettiasennusliikkeiden kautta, kertoo Hakulin.
PR Wood on erikoistunut vaikeiden kohteiden toteuttajaksi kuten esimerkiksi lattiat, jotka ovat kovalla kulutuksella. Sellaisia kohteita ovat muun muassa museot, musiikki- ja konserttitalot, hotellit, baarit ja ravintolat, kauppakeskukset ja putiikit. Samasta materiaalista ja samalla pintakäsittelyllä he valmistavat myös edellä mainittuihin tiloihin komponentteja, joista kasataan seinäpintoja, sisäkattoja, kiintokalusteita, portaita ja niin edelleen. Näin syntyy harmoninen konsepti.
Kymifloor-parkettia ja puusisustusta

PR Woodin toimitus- ja myyntijohtaja Pasi Hakulin asentamassa uutta parkettilattiaa ravintolaan.

PR Woodin päätoimiala on parketin valmistus Kymifloor-tuotenimen alla. Heillä on käsissään koko tuotantoketju kannolta lattiaan, ja he ostavat itse jalopuutukit metsästä. Tukit sahataan yksilöllisesti, jolloin ne palvelevat parhaalla mahdollisella tavalla lopputuotteita. Kuivauksen ja aihioinnin jälkeen niistä valmistetaan parkettia, sekä muita sisustustuotteita kuten liimalevyjä, pilareita, kattopalkkeja, paneeleja ja niin edelleen

-Valmistamme myös massiivijalopuusta ruokapöytiä, sohvapöytiä, TV-tasoja, viinikellarin hyllykköjä ja paljon muuta sisustustavaraa, Hakulin kertoo.

Kotimarkkina ja vienti
Hakulinin mielestä kotimaisuus, luotettavuus, ymmärrys asiakkaan tarpeista sekä nopea palvelu ovat heidän valttejaan.

-Seuraamme trendejä ja olemme innovatiivisia tuotekehityksessämme, me ymmärrämme muodin oikut ja osaamme kääntää ne suomalaiseen makuun.

PR Woodin päämarkkina-alue on Suomi eli kotimaan markkinat. Hakulin toteaa, että myös Venäjän markkina-alue on tärkeä PR Wood Oy:lle ja että Pietarissa on uskomaton potentiaali sekä pitkä perinne puulattioista. He eivät myöskään ole unohtaneet Keski-Eurooppaa johon toimitukset ovat jo käynnistyneet.

Covid -19
Yrityksen käyntiinlähtö osui vaikeaan ajankohtaan. Korona-virus hiljensi maailman kulutuksen kuukausi tehtaan käyntiinlähdön jälkeen.

-Todennäköisesti se siirtää kakkosvaiheen investointiamme hieman ja laskelmiemme mukaisen henkilövahvuuden, 25 henkilöä saavutamme myös aiottua myöhemmin. Mutta me kymiläiset olemme sisukasta väkeä, me taistelemme, toteaa Hakulin.

Yrityksen investointituki myönnetty ja maksettu 39 041,40 euroa

Tästa linkistä pääset PR Wood Oy:n kotisivulle »

 

Teksti: Annika Söderholm-Emas

Kuvat: PR Wood Oy

 

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ