Oppimisen paikka

Aihe Ammi
Aiempina vuosina tiedonjako viljelijöille on tapahtunut perinteisessä luentosalissa, PP-esityksiä katsellen ja luennoitsijan monotonisen äänen tuuditellessa viljelijöitä päivä- tai iltatirsoille. Mutta eipä tänä vuonna. Tiedonhaku jää nyt itseopiskeluksi. Kokoamme parhaillaan materiaaleja, joista infojen tarjoama oppi olisi helposti saatavissa.

Luentotilanteiden hyvä puoli oli se, että hyvä luennoitsija on herättänyt kuulijansa ja jättänyt muistijäljen vältettävistä virheistä. (”Toistuvuus rikkeissä aiheuttaa sanktion, korjaa vaaditut puutteet pian.”) Materiaaleja näytöltä luettaessa muistijäljet pitää synnyttää itse. Miten muistan, mikä on tärkein vältettävä virhe?

Harmillisin virhe, jonka voit tehdä, on se, että ollessasi epävarma, jatkat epäröintiä itseksesi. Huomiota kannattaa kiinnittää itselleen epäselviin asioihin. Jos et muista minä päivänä Luomu-sopimus piti jättää, etsi ELY:n yhteystiedot ja soita. Jos et muista montako vuotta LHP on ollut lohkollasi X, tarkista se Vipu-palvelusta. Jos et muista kuinka tarkistaisit sen sieltä, soita kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle ja kysy, miten LHP-vuodet tarkistetaan. Neuvon kysyminen on erittäin tärkeää, jotta voit välttää virheen tekemisen niissä asioissa, joissa olit epävarma. Ne virheet harmittavat eniten jälkeen päin (”Miksi en tarkistanut asiaa, jota pähkäilin?”).

Myös keskustelu toisen viljelijän tai neuvojan kanssa voi auttaa virheiden välttämisessä. Yksinäisessä ammatissa asiat pyörivät usein vain omassa päässä. Keskustellessa asian joutuu muotoilemaan selvemmin, jotta kuuntelija ymmärtää. Toisinaan jo asian jäsentely voi auttaa hahmottamaan oman tilanteensa paremmin. Sosiaalista kanssakäymistä ja torikokouksia on nyt rajoitettu, mutta yhteydenpitoa voi ja kannattaa jatkaa muilla keinoin. Puhelin käteen ja kilautus kaverille/neuvojalle/naapurille!

Materiaalit tuki-infoista julkaistaan tänä vuonna pdf-tiedostoina. Tarjolle tulee käytännössä samantyyppiset esitykset, jotka olisivat olleet  tilaisuuksissa tai tilaisuuksista tehdyissä tallenteissa. Kokoamme Uusimaaseutu.fi sivulle myös linkkejä muiden toteuttamien tilaisuuksien materiaaleihin. Hämeen tuki-info toteutetaan verkossa 1.4. klo. 10 – 15 ja siitä tilaisuudesta tulee myös tallenne jälkeen päin katsottavaksi. Linkki Hämeen verkkotuki-infon ohjelmaan tästä » Maaseutuverkoston tallenteista löytyy myös YouTubesta tallenne viranomaiskoulutuksesta. Tuossa koulutuksessa on mm. osio tukihakemuksesta.

Näissä erityisissä oloissa on siis tärkeää olla hereillä, vaikka onkin vaikeaa tietää, että mitkä ovat ne suurimmat haasteet omalla tilalla. Jos mieleen tulee ehdotuksia tarpeellisista materiaaleista tai vinkkejä, mistä aiheista livestriimejä tai tallenteita pitäisi tuottaa, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen. Vaikka tilanne on outo, tavoite tälle vuodelle on tuttu: onnistua viljelyssä. Tärkeä osa onnistumista on myös tarkkuus toimistolla. Maatilan tärkeimmät koneet ovat laskukone, tietokone ja puhelin. Pitäkää ne aktiivisessa käytössä!

 

Kevättä odotellessa,

Ammi Malkamäki

ammi.malkamaki@hamk.fi

 

ps. Ensimmäiset työhtöhyypät on jo bongattu ja leskenlehti kukkii pihalla. Kevättä ei ole peruttu.