|

Mopokerhon talkoissa riittää tekijöitä

Hevosista tai pilttuista ei näy merkkiäkään vanhassa tallissa Tenholassa, vaikka tilat ovat täynnä hevosvoimia. Mopoklubben Racerborg vuokrasi vanhan tallin 2010 verstaaksi ja kerholaisten kulkupelien säilytystilaksi. Talon ja toiminnan sydän on Renkitupa, kahvihuone, jossa on juotu lukuisat kupilliset kahvia talkootöiden lomassa ja vaihdettu kuulumisia. Mopojen ruuvaamista tärkeämpää taitaakin olla toisten samanhenkisten ihmisten tapaaminen ja yhteiset hetket toiminnan lomassa.

Rahoitusta saatiin Pomoväst ry:ltä

Mopoklubben Racerborg on saanut rahoitusta Leader-ryhmä Pomoväst ry:ltä. Kehittämishanke on rahoitettu Uudenmaan ELY-keskuksen kautta maaseutuohjelmasta. Ensimmäinen hakemus tehtiin 2012 tallin remontointia varten. Vuonna 2016 vaihdettiin tallin katto. Äskettäin valmistui viereisen piharakennuksen remontti, jossa tehtiin kokoontumistilat, sauna ja pesutilat. Näitä tiloja voidaan vuokrata myös ulkopuolisille. Vaikka viime vuosien aikana on tehty kaksi mittavaa remonttia, talkoissa on aina riittänyt väkeä.

-Vanhasta piharakennuksesta on jäljellä vain seinät, ja sisäpuolelta kaikki on uusittu, kertoo Börje Skogberg, kerhon hallituksen jäsen. Talkootunteja on kertynyt yli 3000, enemmän kuin osasimme budjetoida.

Kokemuksesta mopokerhon paperin pyörittäjät osaavat kertoa, että Hyrrä on tehnyt hakemuksen jättämisestä helpompaa. Mutta Hyrrän käyttäminen tuntuu silti vaikealta.

-Pomovästista olemme saaneet valtavasti ohjeistusta ja neuvontaa, kehuu Kent Gustafsson.

-Ilman heidän apuaan emme ehkä olisi selvinneet tästä, täydentää Börje Skogberg.

Vuodesta 2010 Mopoklubben Racerborg on laajentanut tilojaan kaksinkertaisiksi alkuperäisestä. Yhdistyksessä on noin 280 jäsentä, joista noin 50 on aktiivisia. Toisin kuin monissa muissa yhdistyksissä, uusia jäseniä tulee yhdistykseen joka kuukausi, ilman, että jäsenhankintaan panostetaan erityisesti. Yhdessäolo ja vanhojen mopojen tai muiden menopelien ruuvaus kiinnostaa ja houkuttelee mukaan ihmisiä. Kerhon jäsenten keski-ikä on hiukan korkea, mutta toiminta sopii erinomaisesti reippaille eläkeläisille, joilla on vielä paljon virtaa jäljellä.

Kaikki saavat tulla mukaan

Monet jäsenet omistavat edelleen ensimmäisen moponsa, jonka ovat joko saaneet tai ostaneet omilla rahoillaan 15 vuotiaina. Näissä peleissä riittää korjattavaa. Hienosti kunnostettuja mopokaunokaisia on riveittäin kerhon tiloissa odottamassa seuraavaa yhteistä moporetkeä.

Mopokerho Racerborg tekee säännöllisesti yhteisiä retkiä, lähelle tai kauas. Joka kesä he tekevät yhden pidemmän retken. Tänä vuonna retkikohde oli Ahvenanmaa. Matkoilla on aina mukana kerhon oma huoltoauto ja varaosavarasto, sillä mikä tahansa mopoista voi tarvita huoltoa matkan aikana. Ensimmäinen mopo ei jaksanut edes kymmentä ensimmäistä kilometriä lähes 600 kilometristä, jotka ajettiin kuuden päivän aikana. Mutta kaikki saavat olla mukana, eikä ketään jätetä tien varteen.

Toiminnan tärkein asia onkin yhdessä tekeminen ja yhdessä oleminen, vaikka mopot näkyvät ja kuuluvat eniten. Kerholaiset tapaavat kolmesti viikossa. Mopojen korjaamisessa voi aina pitää tauon, kun kahvilanhoitaja-Kaijella on kahvi kuumana. Mopokerho on kokoontumispaikka ja yhteisöllisyys on tärkeää kaikille. Jokaiselle löytyy paikka kerhon toiminnassa ja mopojen ruuvaamiseen saa aina apua.

ps. Jos ei tule valkeata joulua, aattona joulupukki pääsee perille vaikka mopolla, muistuttavat Racerborgin kerholaiset.

Fakta

Mopoklubben Racerborg rf
Rahoitus haettu Leader-ryhmästä: Pomoväst rf
Piharakennuksen kunnostus
Hankeaika: 2.1. – 30.12.2017
kokonaisrahoitus: 61 941€
Tarkoitus: Yhdistyksen vuokraaman piharakennuksen kunnostus koulutus- ja sosiaalitiloiksi ensisijaisesti yhdistyksen käyttöön, mutta myös muiden tenholalaisten yhdistysten vuokrattavaksi.
Tukimuoto: kehittämishanke
Toimenpide: Maaseudun palvelujen ja kylien kehittäminen

Teksti ja kuvat: Ammi Malkamäki

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ