|

Metsässäkin voi majoittua tyylillä

‘- Saamamme tuki nopeutti rakentamista. Pystyimme myös käyttämään laadukkaita materiaaleja. Maatalousyhtymä Kaisa Ala-Outinen, Matti Ala-Outinen, Annu Huotari on saanut yritykselleen Hawkhill yritystukea maaseutuohjelman rahoituksesta Uudenmaan ELY-keskuksen kautta. Yritys tarjoaa Nuuksiossa majoitus- ja siihen liittyviä ohjelma- ja pitopalveluja.

Taavetti, Armas, Anna, Eino, Maria, rakenteilla olevasta tulee Adele ja nyt istumme vuonna 2017 valmistuneessa Juhanissa. Hawkhillin yhteensä seitsemän hirsihuvilaa ja -mökkiä on nimetty perheen sukulaisten mukaan. Mökkibisneksen aloitti 1960-luvulla sisarusten vaari, 1980-luvulla se siirtyi sukupolvenvaihdoksen myötä heidän isälleen ja kymmenen vuotta sitten sisaruksille. Nyt yritys työllistää heidän lisäksensä useita alihankkijoita ostamalla paikallisilta yrittäjiltä muun muassa pesula-, pito-, huolto- sekä rakennuspalveluita.

Annu Huotari työskenteli aiemmin matkailualalla. Hän kävi eräopaskurssin ennen yrittäjäksi ryhtymistä.

Moneen käyttöön soveltuvia
Yrityksen liikevaihto jakautuu jokseenkin puoliksi yritysten ja yksityisasiakkaiden kesken. Onneksi tajusimme rakennusvaiheessa, että huviloiden on sovelluttava kummankin asiakasryhmän käytettäviksi, Huotari lausahtaa. Juhanan ikkunasta näkyy, kuinka Kaitlammen pinta väreilee myrskytuulen kynsissä. Rakennuksen toisella puolella on metsä.
Syksy ja tämän vuoden puoli on ollut kiireistä aikaa. Viikot ovat olleet “lähes täysiä”, vuoroin yritysten johtoryhmiä kokouksineen, vuoroin kick off –tilaisuuksia ja virkistyspäiviä. Mutta työtä tehdään silloin, kun sitä on, Huotari tuumii, olemme tehneet tosi paljon sen eteen, että tilanne on saatu tähän jamaan. Yritys on hyvin esillä matkailualan sosiaalisessa mediassa, joten ei ihme, että kävijöitä on ollut kaikilta mantereilta. Huotari kertoo ihmettelevänsä silti toisinaan, miten heidät on löydetty.
Valtaosa kotimaisista asiakkaista tulee kehäkolmosen sisäpuolelta.
– Monilla on oma mökki, mutta se voi olla liian kaukana lyhyttä vierailua ajatellen.
Huviloista neljä on saanut yritystukea.
– Olemme saaneet tehdyksi sellaista, mitä olemme halunneet. Pyrimme tarjoamaan muillekin samaa kokemusta kuin mitä olemme itse täältä mökkirannasta saaneet.
Kun keskustelu kääntyy kotimaanmatkailuun, Huotari painottaa laadun merkitystä. Sitten hän muistuttaa oman maamme tarjoamista mahdollisuuksista. Kun alkaa miettiä, mitä kaikkea meillä täällä on, niin täällähän on vaikka mitä, meillä on niin hienoja paikkoja, että ei ole ollenkaan hassumpi ajatus jäädä lomalla Suomeen.

Kaikki mökit rakennetaan hirrestä hiilinieluksi. Ne on suunniteltu kestämään pitkään, yli 100 vuotta. Kuvassa myös Matti Ala-Outinen (vas.) sekä rakennuksilla työskentelevä Ville.

Kestävät arvot tärkeitä
Yrityksen jättämä hiilijalanjälki koetetaan pitää mahdollisimman pienenä. Kestävistä arvoista kertoo seinällä oleva Green Kay -merkki, joka myönnetään, jos “majoituskohde on sitoutunut henkilöstön ja asiakkaiden ympäristötietoisuuden kasvattamiseen”.
Hawkhillin toiminta tehdään tämän vuoden aikana Co2-neutraaliksi: Huviloihin on asennettu lämmityksenohjaimet, suihkujen vedentulo on säädetty antamaan vettä maksimillaan 9 litraa minuutissa. Materiaalien valinnassa on tähdätty ekologisuuteen ja kestävyyteen. Ei kertakäyttötuotteita, energiankulutusta seurataan kuukausittain. “Kierrätämme mahdollisimman paljon.” Yritys minimoi ylipäänsä kaikessa toiminnassaan ympäristöön kohdistuvan rasituksen.

 

Teksti ja kuvat: Memmi Ojantola

Artikkelikuva: Hawkhill tarjoaa Nuuksiossa majoitus- ja siihen liittyviä ohjelma- ja pitopalveluja.

Artikkeli alunperin julkaistu julkaistu ELY-keskuksen uutiskirjeessä.

Tästä pääset lukemaan koko uutiskirjeen »

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ