| |

Meijeri heräsi hotellina

Mäntsälän ydinkeskustalla on uusi ilme: Parikymmentä vuotta kylmillään vanerit ikkunoissaan kyyhöttänyt vanha meijeri on remontoitu hotelliksi. Samalle tontille Hotelli Kartanon Meijerin kanssa avataan piakkoin sekä elokuvateatteri ravintoloineen että ginitislaamo. Viihdettä on jatkossa tarjolla myös hotellin alakerran teatteriravintolassa.

Uudenkarhea tuoksu. Hotellihuoneet sijaitsevat rakennuksen toisessa kerroksessa, keskustan suuntaan avautuvista ikkunoista on suora näkymä Lahdentielle ja linja-autoasemalle.
Hotelli Kartanon Meijeri toimii viiden kilometrin päässä sijaitsevan Hotelli Hirvihaaran Kartanon sisarhotellina.
– Meillä oli pitkään isoja ongelmia majoituskapasiteetin kanssa, toimitusjohtaja Arto Hakala (kuvassa) selittää, miksi yritys päätyi ostamaan meijerin.
Vuoden vaihteessa avatun hotellin huoneisiin on pyritty aikaansaamaan mahdollisimman samankaltainen tyyli kuin kartanohotellissa. Kartanossa järjestetään kokous-, konferenssi- ja juhlaliiketoimintaa ja sinne saapuvat ryhmät ovat usein suuria. Jos vapaita huoneita ei ole tarjolla riittävästi, osa asiakkaista voidaan ohjata sisarhotelliin. Emme halua kenenkään pettyvän, jos ei pääsekään kartanoon ja haluamme siksi tarjota täällä keskustahotellissa samaa tunnelmaa, Hakala kiteyttää.
Hotelli Kartanon Meijerissä on kymmenen huonetta. Hakala uskoo hotellin avaamisen olleen taloudellisesti kannattavaa, vaikka sen käyttöaste ei olisikaan aina korkea. Ilman näitä lisähuoneita kartano saattaisi jäädä välillä ilman tilauksia, hän arvelee.
– Ja se voi toimia myös paikkakunnalla käyvien työmatkalaisten majoituspaikkana.
Hotellin terassi rakennettiin kiinteistön harjakaton paikalle. Paikkakuntalaiset olivat huolestuneet, josko meijerin piippukin katoaisi, se kun on toiminut vuosikymmeniä mäntsäläläisten stokkankellona. Piippu jäi tietenkin paikoilleen, sillä ei kiinteistön ulkonäköä haluttu ihan kokonaan muuttaa.

Hotellin terassi rakennettiin kiinteistön harjakaton paikalle. Paikkakuntalaiset olivat huolestuneet, josko meijerin piippukin katoaisi, se kun on toiminut vuosikymmeniä mäntsäläläisten stokkankellona. Piippu jäi tietenkin paikoilleen, sillä ei kiinteistön ulkonäköä haluttu ihan kokonaan muuttaa.

Maaseutuohjelman tuki mahdollisti
– Emme olisi saaneet tätä kaikkea aikaiseksi ilman maaseutuohjelman rahoituksesta myönnettyä yritystukea, kyllä se oli ihan elintärkeä tekijä, Hakala myöntää. Kiinteistön ostaminen ja korjaaminen ei olisi muutoin ollut mahdollista, hän painottaa.
Saneeraustyö oli mittava, vaikkakin yläkerran huonejako on 70 prosenttisesti alkuperäisessä kuosissaan. Meijerin yläosa on rakennettu vuonna 1905. Kiinteistön ensimmäinen kerros on 150 vuotta vanha. Sen rakennusmateriaalina on käytetty osin vuonna 1865 valmistuneen Mäntsälän kirkon rakentamisesta ylijääneitä tiiliä. Rakennus korjattiin pitkälti omin voimin, vaikka aliurakoitsijoitakin käytettiin – Hakala huomauttaa olevansa ammatiltaan rakennusmestari. Huoneen seiniä silmäillessään hän kuvailee lopputuloksen olevan nyt lähempänä alkuperäistä kuin aikoihin. Ennen remonttia ne oli nimittäin vuorattu 70-luvun lastulevyillä.
Meijerin aiemmin omistanut kunta on vuokrannut rakennuksen ensimmäisestä kerroksesta tilan teatteriravintolaa varten. Tontille nouseva elokuvateatteri on yrityksen omistama, mutta “sen toiminta on annettu osaavampiin käsiin”. Ginitislaamoa alkaa pyörittää ja ylläpitää ulkopuolinen yritys, mutta se on mukavasti hotellin kainalossa, hotellin puistomaisella takapihalla.
Tämä kaikki tuo kuntaan uusia työpaikkoja.

Luontoa ja lähimatkailua pitäisi hyödyntää paremmin
Hakalan mielestä emme osaa vielä houkutella ulkolaisia matkailijoita riittävän hyvin luontomme avulla, “vaikka matkailussa on menossa luontobuumi”. Hän ei usko, että useita kaupunkeja jo nähneisiin bisnesihmisiin tehtäisiin enää vaikutusta kaupunkimiljöillä. Hän toivoo myös, että lähimatkailu lisääntyisi, että suomalaiset innostuisivat matkustamaan nykyistä enemmän myös kotimaassaan, “sillä meillä on hienoja paikkoja”.
Toimitusjohtaja luottaa kotimaanmatkailun nousuun.
– Kyllä niin käy, mutta se on pitkä prosessi.

 

Artikkelikuvan teksti: Mäntsälän ydinkeskustalla on uusi ilme: Parikymmentä vuotta kylmillään vanerit ikkunoissaan kyyhöttänyt vanha meijeri on remontoitu hotelliksi.Toimitusjohtaja Arto Hakala kertoo hotellin saaneen jo paljon positiivista palautetta.

Teksti ja kuvat: Memmi Ojantola

 

Artikkeli alunperin julkaistu ELY-keskuksen uutiskirjeessä.

Tästä pääset lukemaan koko uutiskirjeen »

 

 

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ