Maltti on valttia sukupolvenvaihdoksessa
John ja Runa-Linn Silander alkoivat miettiä sukupolvenvaihdosta jo monta vuotta sitten, joten päätös tilan jatkamisesta kypsyi vähitellen. John painottaa, että tärkeintä sukupolvenvaihdosta suunniteltaessa on keskustella asioista perheen kanssa. Sukupolvenvaihdoksessa tila vaihtaa omistajaa ja toimintaa jatkaa uusi sukupolvi. On hyvä muistaa, että samalla ostetaan muiden sisarusten lapsuudenkoti. Suunnitelman täytyy sopia kaikille osapuolille, jotta tulevaisuudessa ei riidellä.
Tallbackan Puutarhalla Bromarvissa nuori pari John ja Runa-Linn Silander ostivat tilan itselleen tammikuussa 2017. Runa-Linnin vanhemmat Katarina ja Göran Karlsson aloittivat viljelyn tilalla 1986 kuivakukilla. Maissinviljelyäkin he kokeilivat ennen kuin panostivat tomaatin viljelyyn 15 vuotta sitten. Heidän erikoisuutensa on ollut laaja valikoima eri lajikkeita. Tomaatit poimitaan kypsinä ja myydään suoraan kuluttajille. Konsepti on osoittautunut toimivaksi. Katarina ja Göran perustivat suoramyyntipisteen tien viereen. Kioskilla käyvät sekä paikalliset että kesäasukkaat ja siellä on nykyään myynnissä myös muiden tuottajien tuotteita, kuten perunaa, mutta myös leivonnaisia.

Nuoren viljelijän tuen voi saada maatalouden ammattitutkinnon suoritettuaan. Runa-Linn ja John kävivät Brusabyssä 20 opintopistettä käsittävän Lant 20 koulutuksen. Puolet koulutuksesta käsitteli maataloutta ja puolet taloutta ja markkinointia. Tallbackan puutarha on itseasiassa maatila, jolla viljellään viljaa pienessä mittakaavassa ja joka on erikoistunut kasvihuonetuotantoon.
Liiketoimintasuunnitelma on tärkeä
Nuoren viljelijän aloitustuen toinen tärkeä ehto on, että tuotantoa on jatkettava vähintään viisi vuotta, kertoo Runa-Linn. Koulutuksen käytyään Runa-Linn ja John ottivat yhteyttä SLC:en, ja hiukan myöhemmin pankkiin. He saivat hyvin tietoa siitä, mitä kaikkia papereita tarvitaan sukupolvenvaihdoksen läpiviemiseen. Liiketoimintasuunnitelma, jonka he kirjoittivat opiskelujaan varten, oli hyvä pohja liiketoiminnan suunnittelulle käytännössä. Pankissa liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu toiminnan arvioimiseksi.
Sukupolvenvaihdos on vaatinut paljon paperityötä ja yhteydenottoja eri instansseihin. Yksi syy, miksi Silanderit tekivät sukupolvenvaihdoksen nyt, oli luopumistuki, joka voitiin myöntää Runa-Linnin vanhemmille. Luopumistukea on mahdollista hakea vain vuoden 2018 loppuun asti. Luopumistuen tarkoituksena on ollut varhentaa maanviljelijöiden eläköitymistä ja kannustaa nuoria tilanpitoon.
Neuvoja muille?
Kysyttäessä, mikä on tärkeintä sukupolvenvaihdoksessa, nuoret sanovat, että tärkeintä on keskustella sisarusten kanssa sekä laatia hyvä liiketoimintasuunnitelma. Myös avoimet keskustelut ja neuvojen kysyminen ovat tärkeitä asioita sukupolvenvaihdoksen läpiviennissä. Erityisesti neuvoja kannattaa kysyä heiltä, jotka jo ovat toteuttaneet sukupolvenvaihdoksen. Runa-Linn toteaa, että koko prosessi kesti kaksi vuotta, ja sille oli hyvä antaa aikaa.
Sukupolvenvaihdoksista on järjestetty infotilaisuuksia, joissa on ollut mukana SLC, ELY-keskus sekä pankkien edustajia. Tilaisuudessa he saivat tietoa erilaisista tukimahdollisuuksista sekä velvollisuuksista, joita tilanpitoon liittyy. On hyvä muistaa, että tilalla jatketaan jonkun toisen tekemää elämäntyötä, eikä suuria muutoksia ole pakko tehdä heti, toteaa John.
Tulevaisuuden suunnitelmia
Nuoret yrittäjät ovat käyttäneet ensimmäisen vuoden asioiden opetteluun ilman suuria muutoksia. Runa-Linn kertoo, että pienimuotoisuus on toiminut hyvin kuten suoramyyntikin. Tallbackan puutarha on osallistunut kahteen Reko-renkaaseen, Karjaalla ja Tammisaaressa. Yksi rengas ei vielä riittäisi kannattavaan kierrokseen, mutta kahta jakelua varten auto lastataan täyteen tilauksia. John on miettinyt hakelämmitystä kasvihuoneisiin.

Vanhemmatkin ovat tyytyväisiä
Göran Karlsson kertoo olevansa tyytyväinen saadessaan olla avuksi nuorille yrittäjille. Göranin ja Katarinan aloittaessa viljelyn, ei ollut valmiita ratkaisuja tuotantoon kuten tänään. He kävivät paljon tutustumassa muiden viljelijöiden tapoihin ratkoa vastaan tulleita ongelmia. Hitsaus ja koneiden rakentaminen olivat arkipäivää. Tekniikat ja materiaalit ovat muuttuneet valtavasti ja nykyisin tietoa on myös käytettävissä paljon enemmän.
Katarina ja Göran myös auttavat mielellään tilalla muutenkin, sillä heistä tuli myös isovanhempia juuri sukupolvenvaihdoksen aikoihin. Göranin mielestä eläköityminen maatilalla on helpompaa kuin eläköityminen esimerkiksi toimistotyöstä. Nyt hän voi rauhassa vähentää työntekoa, mutta samalla säilyttää elämässä rytmin, jonka työstä saa ja tehdä töitä sen verran kuin ehtii tai viitsii. Normaaleista töistä joutuisi luopumaan heti eläkkeelle jäädessä.
Göran ja Katarina olivat ajatelleet hiljalleen ajaa tuotannon alas, ennen kuin saivat tietää, että nuoret olivat kiinnostuneita jatkamaan. He luonnollisesti ilahtuivat jatkamishalukkuudesta, mutta sanovat, etteivät he halunneet olettaa lastensa jatkavan tilanpitoa. Tallbackan Puutarhan kehittämismahdollisuudet näyttävät lupaavilta uusissa käsissä, ja heillä on myös edellisen sukupolven osaajat, joilta kysyä neuvoa tarvittaessa.
Fakta
Tallbackan puutarha: päätuote tomaatit, erikoisuutena suuri määrä lajikkeita, n. 35 eri lajiketta viljelyssä.
Nuoren viljelijän tuki
Luopumistuki
Teksti: Annika Söderholm-Emas
Käännös: Ammi Malkamäki