Erika Englund Island Riddles
|

Maaseutuohjelman rahoituksella buustia Pellinkiin: tarina yrittäjyydestä

Tavallisesti saaristossa järjestetään yli 120 tapahtumaa. Myös aktiivinen kyläyhdistystoiminta ja maaseutuyrittäjyys nousevat esille Pellingistä puhuttaessa! Seuraavaksi tutustumme, millä tavoin kyläyhdistys ja saaren yrittäjät ovat kehittäneet toimintaansa ja miten ELY-keskuksen ja Leader SILMU ry:n kautta myönnetty maaseutuohjelman rahoitus on edesauttanut yrittäjiä tässä kehitystyössä.

Tove Janssonin lapsuuden kesän poluista syntyi idea järjestää toiminnallisia metsäretkiä

Erika Englundin ideoimalla Kuinkas sitten kävikään -metsäretkellä ratkotaan arvoituksia Muumikirjan apuna käyttäen.

Maitotonkassa olevista työkaluista löytyy apua tehtävien ratkaisemiseen. Erika Englundin Island Riddles järjestää toiminnallisia metsäretkiä Pellingissä. Englundin ideoima ”Kuinkas sitten kävikään” -retki perustuu Tove Janssonin samannimiseen Muumi-kirjaan. Muumeja metsäretkellä ei näe, mutta aivan tavallisesta patikoinnista luonnossa siinä ei kuitenkaan ole kyse, toteaa Englund.

– Retkeilijää ohjaa ”Kuinkas sitten kävikään” -kirja, josta löytyy 14 arvoitusta. Ratkomalla tehtävät pääsee metsäpolkua pitkin perille ”maaliin”. Kolmesta viiteen kilometrin pituinen metsäretki kestää tyypillisesti 2-3 tuntia. Retki sopii Englundin mukaan kaikenikäiselle; niin perheille, työporukoille kuin pienryhmillekin.

– Metsässä voi tosiaan liikkua omaan tahtiin ja nauttia maisemista. Metsäpolku pyrkii noudattelemaan reittiä, jolla Tove Jansson on kulkenut ja leikkinyt lapsuudessaan, kertoo Englund.

Perustamistukea uuteen liiketoimintaan

Englund on pyörittänyt Pellingin kyläkauppaa 12 vuotta. Metsäretkien järjestämisen hän aloitti pari vuotta sitten. Uuden toiminnan aloittamiseen haettiin ja saatiin maaseutuohjelman rahoitustukea Uudenmaan ELY-keskuksesta.

– Saimme perustamistukea, jota voidaan myöntää myös jo toimiville maaseudun yrityksille, mikäli ne suuntaavat toimintaansa uudelle toimialalle niin kuin minä tein. Saimme sitä mm. vihjevihon taittoon, messuosallistumisiin, tarvikkeisiin kuten tietokoneeseen ja tulostimeen sekä ympäristösertifiointiin.

– Tuki oli merkittävässä roolissa, kun mietimme tekemisemme mittakaavaa pitkällä aikajänteellä. Emme olisi ikinä uskaltaneet ajatella niin isosti. Tietysti tämä korona on hieman rajoittanut suunnitelmia, mutta ainakin suomalaiset kävijät ovat meidät kiitettävästi löytäneet.

Perustamistukea hakeville Englund antaa muutaman vinkin:

– Kannattaa tehdä hakemus realistisesti ja miettiä, miten rahaa käyttää. Pitää muistaa myös aikataulut ja maksatusten hakeminen ajoissa. Jos on huolellinen ei haku ole ylitsepääsemätöntä. Osallistuimme myös Kasvu Open kasvukilpailuun ja monet kilpailuun tehdyistä materiaaleista tarvittiinkin ELY-keskuksen hakemukseen.

Island Riddles
Perustamistuki Maaseudun yritysrahoitus – ELY-keskus

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ