Maaseutua ei voi tuoda

Aihe Hankkeet, Yleinen, Yritys
Radio Rockin toimittaja Harri Moisio on vannoutunut kaupunkilainen, kasvanut Turussa, ja asuu nykyisin Helsingin Ruoholahdessa. Hän sanoo saavansa palkkaa siitä, että on teini. Tällä hän tarkoittaa sitä, että hän ennakkoluulottomasti kyseenalaistaa asioita, jotka monet hyväksyvät miettimättä sen pidemmälle. Ei ole epäilystäkään, etteikö hän viihtyisi työssään. Suomalaista maataloustuottajaa on puolustettu suorassa lähetyksessä usein.

Marraskuussa hän piti kannustuspuheenvuoron tuottajille Ihmisten ja eläinten hyvinvointipäivässä Vantaalla. Hänen lähin kontaktinsa maaseutuun tapahtuu nykyisin Ruoholahden Citymarketissa, jossa hän käy ruokaostoksilla. Voi, sokeri ja kerma kuuluvat hänen erityisiin suosikkeihinsa, hän toteaa

Radio Rockin toimittaja Harri Moisio puhumassa Vantaan hyvinvointipäivässä

-Kun ostan espanjalaista iberico kinkkua tai italialaista bresaloa cittarista, mietin, että ovatko nämä eläimet todella saaneet yhtä hyvää kohtelua kuin eläimet Suomessa? On erikoista, että muualla tuottajilta vaaditan vähemmän kuin me vaadimme omilta tuottajiltamme. Miksi on niin helppoa tuomita suomalaisia tuottajia ja samaan aikaan arvostaa ulkomaisia tuotteita eksoottisina?

Elinvoimainen maaseutu sydäntä lähellä

Harri vietti lapsuuden kesiä Paimiossa isovanhempiansa tilalla, josta oli viljelyn päättymisen myötä tullut suvun kesäpaikka. Samalla maaseutu ja maatalous muodostuivat luonnolliseksi osaksi hänen elämäänsä.
-Alun perin koko Suomi on ollut maaseutua ja kaupungit ovat muodostuneet maataloustuotteiden kauppapaikkojen ympärille. Tämä osa historiasta on unohtunut, kun maatalouspolitiikkaa yritetään johtaa Kallion kuppiloista.
Yritystuet ovat monien mielestä hyväksyttävämpiä kuin maataloustuet. Maataloustukia valvotaan tarkemmin kuin muita tukijärjestelmiä, ja tuet maksetaan sentilleen oikein täytettyjen hakemusten perusteella. Maataloustukien avulla taas tuotetaan ruokaa kilpailukykyiseen hintaan.

Miksi tietämättömyydellä elvistellään?

-En ymmärrä, miksi tietämättömyydellä ylpeillään, toteaa Harri Moisio. Jotkut – kaupunkilaiset – ovat vierailleet Manhattanilla useammin kuin Suomen maaseudulla. Samaan aikaan nämä ihmiset tietävät tarkalleen, mitä vikaa maataloustukijärjestelmässä on. Miten voi olla näin vahvoja mielipiteitä, jos ei edes tiedetä, miksi tukijärjestelmä on olemassa?
Ruoan alkuperä on hämärtynyt monille kaupunkilaisille. Aivan fiksuilta, kouluja käyneiltä ihmisiltä puuttuu perustietoja ruuan tuotannosta, Moisio toteaa ja kertoo esimerkin siitä, kuinka hän yritti kaverilleen selittää, miten kananmunat syntyvät.
-Lehtijutussa kerrottiin Peter Fryckmanin hankkineen viisi kanaa Kulosaaressa, ja artikkelissa hän puntaroi kukon hankkimista. Tuttavani ihmetteli, että miten Peter saattoi kerätä munia joka aamu, vaikka kukon hankintaa vasta harkittiin. Miten ihmeessä munia voi tulla ilman kukkoa? Yritin sitten parhaani mukaan selittää kaverilleni, että tosiaan, kana munii, vaikka kukkoa ei olekaan.
Suomalaisen ruuan tuottajat tekevät Harri Moision mielestä tärkeätä työtä ja hän lupasi jatkaa maaseudun elinvoimaisuuden puolustamista niin hyvin kuin vain kaupunkilainen voi. .

Videotallenne Vantaan Hyvinvointipäivästä

teksti: Sanne Wikström
käännös: Ammi Malkamäki

Ps. Kana tuottaa munasoluja koko aikuisen elämänsä ajan. Munasolut tulevat säännöllisesti ulos kuoressa myös ilman hedelmöittymistä. Tiput taas voivat kehittyä vain munasoluista, jotka ovat hedelmöittyneet ja joita on haudottu n. 3 viikkoa. Kaupan kananmunia ei ole haudottu, joten niistä ei voi kehittyä tipuja.