Leader-hankkeet puhaltavat uutta eloa satavuotiaaseen kouluun

Seurakunnat ja muut organisaatiot sulkevat leirikeskuksiaan, ja siksi avautuu muille toimijoille mahdollisuuksia hyödyntää tyhjiksi jääneitä tiloja. Kokoontumispaikkoja tarvitaan edelleen rippileirejä, leirejä, kuoroja ja muuta toimintaa varten.

Loviisassa on käynnissä kaksi Leader-hanketta, joiden tavoitteena on käynnistää toimintaa Kuggomin alueen tyhjiksi jääneisiin koulurakennuksiin. Tyhjiä neliöitä jäi hyödynnettäväksi paljon, sillä ammatti-instituutti Axxell:in toiminta päättyi siellä 2014. Kiinteistöt omistaa Svenska folkskolans vänner, mutta hankkeita vetää Kamratförbundet för Kuggomskolan.
Koulun alueella sijaitsee useita suuria taloja, eri kuntoisia ja eri ikäisiä. Uusin rakennus on hyvin varusteltu ja moderni veneiden rakennushalli, joka valmistui 2005. Se ehti olla käytössä vain muutamia vuosia ennen kuin koulutus loppui.
Nina Welling ja Niklas Grönroos ovat Kamratförbundetin palkkalistalla selvittelemässä tulevaisuuden kuvioita Kuggomin alueella. He näkevät paljon erilaisia mahdollisuuksia. 
– Kuggomissa on pitkät käsityöläiskoulutuksen perinteet ja erityisesti koulutukseen soveltuvia tiloja niin laivanrakennukseen kuin muihinkin puutöihin, sanoo Niklas Grönroos. Sijaintimme tässä rannikolla tekee myös sen, että tänne sopii myös toiminta, joka liittyy saaristoon. Lisäksi puhumme nyt erityisosaamisesta, jonka opettelu voi kiinnostaa ihmisiä koko Suomesta.
Loviisa on viime vuosina erikoistunut puutalomiljöössä järjestettäviin teemapäiviin, jotka ovat houkutelleet turisteja alueelle. Puutalojen rakentaminen ja remontointi vaatii erityisosaamista ja tällä hetkellä käydään neuvotteluja mahdollisesta yhteistyöstä Loviisan kaupungin kanssa.

Lähellä pääkaupunkiseutua

Hankkeen aluksi on käyty läpi kaikki rakennukset ja tarkastettu mitä kaikkea pitää tehdä tai korjata, jotta rakennuksia voidaan vuokrata ulkopuolisille. Tällä hetkellä majoituspaikkoja on 43 henkilölle ja toiminta on tarkoitus suunnata ryhmille, jotka haluavat yöpyä. Yleisten tilojen huonekaluja on saatu lahjoituksina, esimerkiksi hieno 50-luvun kalusto, joka tuli lahjoituksen yksityishenkilöltä.
– Täällä on useita saleja, joita voidaan vuokrata suuriin tai pieniin tilaisuuksiin. Suureen juhlasaliin mahtuu 120 henkilöä, mutta on myös muita tiloja, jotka soveltuvat pienempiin juhliin, kertoo Nina Welling.
Tänä kesänä Kuggomissa järjestetään rippileirejä, 4H:n ruokaleirejä ja käsityöläisleirejä. Tällaisella toiminnalla on selvästi tarve löytää tiloja, mutta vaikka koulun toiminnan päättymisestä on kulunut vain muutama vuosi, ovat Nina Welling ja Niklas Grönroos huomanneet, että ihmiset ovat jo unohtaneet Kuggomin olemassaolon. Nyt aluetta pitää markkinoida aktiivisesti, jotta erilaista toimintaa suunnittelevat tahot muistavat tämän mahdollisuuden.
– Olemme sopivan matkan päässä pääkaupunkiseudulta ja sen edun huomaa jo nyt varauksissa. Voimme tarvittaessa järjestää tilojen varaajille myös muita palveluja. Voimme järjestää koko paketin ruuan, siivouksen ja ohjelman, jos asiakas niin haluaa.

Traditionscenter-Perinnekeskus Kuggom  

Tukityyppi:        Kehityshanke
Toimenpide:     Maaseudun palvelut ja niiden kehittäminen
Hakija:               Kamratförbundet för Kuggomskolan rf.
Tavoite:            Hankkeen tavoitteena on tunnistaa, mahdollistaa ja kehittää tarkoituksenmukaista toimintaa Kuggomin alueen kiinteistöille. Hanke luo mahdollisuuksia ja kehittää toiminnan edellytyksiä yksittäisille ihmisille, yhdistyksille ja yhtymille sekä muille toimijoille maaseudun, perinteiden, käsityöläisyyden, terveyden, hyvinvoinnin ja kulttuurin parissa toimiville. Hanke selvittää mahdollisuuksia kehittää ammattitaidonvälittämistä ja koulutusta kehittävää toimintaa, pyrkii parantamaan työllisyyttä sekä kehittää keskuksen perustoimintoja ja toimintaprofiilia.
Budjetti:            runsas 80 000 euroa, josta 70% SILMU ry:ltä.
Hankeaika:       lokakuu 2015 – syyskuu 2018

Byggnadsvårdscentrum Kuggom – Perinnerakentamiskeskus Kuggom

Tukityyppi:        kehittämishanke
Toimenpide:     Maaseudun palvelut ja niiden kehittäminen
Hakija:               Kamratförbundet för Kuggomskolan rf.
Tavoite:            Hankkeen puitteissa on tarkoitus kehittää perinnerakentamiskeskus Kuggomin alueen tyhjiksi jääneisiin rakennuksiin. Hankkeessa on tarkoitus tunnistaa ja kehittää konseptia, jolla perinnerakentamista dokumentoidaan, ylläpidetään ja välitetään edelleen. Perinnerakentamiskeskusta suunnitellaan paikaksi, joka palvelee sekä amatööri- että ammattilaisperinnerakentajia. Tavoitteena on kehittää toimintaa, joka jatkuu vielä hankeajan päätyttyä.
Budjetti:            runsas 80 000 euroa, josta 70% SILMU ry:ltä.
Hankeaika:       lokakuu 2015 – syyskuu 2018

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ