Kylän kehittäminen tuo elinvoimaa saarelle

Aihe Ammi, Yleinen, Yritys

Yhdistysten on mahdollista hakea maaseutuohjelman kehittämis- ja investointitukia. Pellingin kyläyhdistys ja toriyhdistys ovat hyödyntäneet maaseutuohjelman rahoitusta mm. rakentamalla torille myyntikojut ja hankkimalla digitaalisen ilmoitustaulun.

Pellingin tori

Pellingin torille investoidut myyntikojut ovat olleet hyödyksi ja se näkyy – torilla käy runsaasti myyjiä, mikä tuo myös paikalle asiakkaita jopa kauempaakin.
– Tänä vuonna kesätorit ovat houkutelleet väkeä ja myyjiä mukavasti, vaikka tapahtumatarjontaa on jouduttu supistamaan koronarajoitusten takia, kertoo torihallituksen jäsen Marie Kellgren.
– Perinteisiä teematoripäiviä emme tänä vuonna järjestä, mutta juhannustori ja heinäkuun alun saaristolaismarkkinat on tarkoitus pitää koronarajoitukset huomioiden.

Suosittuun torialueeseen on panostettu Pellingin toriyhdistyksen toimesta. Kymmenisen vuotta sitten torille rakennettiin myyjien käyttöön kiinteitä myyntikojuja, joiden rakentamista tuettiin Maaseutuohjelman rahoituksesta Leader SILMU ry:n kautta. Tänä keväänä torikojut maalattiin ja kevään ensimmäisenä toripäivänä ne loistivat uudessa maalipinnassaan. Pellingin tori sijaitsee aivan meren rannassa ja sinne pääsee mukavasti veneellä, autolla tai vaikkapa pyöräillen. Mantereelta tultaessa kannattaa lossimatkaa varten varata hiukan ylimääräistä aikaa, suosittelee Kellgren ja antaa vinkin myös ostosten tekemiseen.

– Tuotetilauksia voi tehdä vakiotorimyyjiltä jo etukäteen, mikäli haluaa varmasti saada tietyt tuotteet. Esimerkiksi kalatuotteet ovat joinakin toripäivinä loppuneet kesken.

Erilaisia maalaisherkkuja torilta löytyykin: tuoreita vihanneksia, marjoja, kasviksia, kalaa ja leivonnaisia. Lisäksi myynnissä on makeisia sekä käsitöitä. Torimyynnin lisäksi alueella on paljon nähtävää ja koettavaa kaiken ikäisille; on minigolf-rataa, lapsille omaa leikkipaikkaa, ulkoilualue hiekkarantoineen ja ennen kaikkea kaunista merimaisemaa. Markkinapäivinä saaren toritapahtuma laajenee myös nuorisoseuran talolle ja saaren muihinkin osiin.
Kesätorit jatkuvat Pellingissä syksyyn asti.

– Syysmarkkinat päättävät meillä kesätorit 18.9.2021. Mutta oikeastaan torivuosi loppuu meillä saaristojoulumarkkinoihin, jotka pidetään 19.12.2021, kertoo Kellgren.

Digitaalinen opastetaulu Pellinkiin

Digitaalinen opastetaulu pystytettiin Pellingin levähdyspaikalle, lähelle lossirantaa. Kuvaa toukokuun lopussa otettaessa opastepalkin asennustyöt olivat parhaillaan käynnissä

Digitaaliset opastetaulut ovat tätä päivää, ja sellainen on saatu myös Pellinkiin. Kyläyhdistyksen ideoimasta opastetaulusta on hyötyä niin saarelaisille kuin matkailijoille- siitä löytyy nopeasti tietoa mm. lossin aikatauluista, saaren tapahtumista ja nähtävyyksistä sekä saarella olevista yrityksistä. Digitaalisen opastetaulun hankinnassa hyödynnettiin maaseutuohjelman Leader-rahoitusta, jota myönnetään yleishyödyllisiin investointeihin maaseutualueilla.

• Tutustu lisää Pellingin kesätoriin: Pellingin kesätori – Pellinge Pellinki Visitpellinge – Visitpellinki
• Lue lisää Maaseutuohjelman LEADER-rahoituksesta: Leader-ryhmät – ely – ELY-keskus

 

Teksti: Miia Koivunen
Kuvat: Marie Kellgren ja Miia Koivunen