Kuormalavoja ja vuohia Itä-Uudellamaalla

Aihe Yleinen

Maaseutuohjelmassa on varattu 27 miljoonaa euroa Uudenmaan toimenpideohjelman toteuttamiseen tällä ohjelmakaudella. Meidän Uusimaaseutu – Vår Nylandsbygd järjesti kesäretken 30.8. Itä-Uudellemaalle. Päivän aikana tutustuttiin ohjelmarahoitusta saaneisiin yrityksiin ja hankkeisiin.

Ensimmmäinen vierailukohde oli Kuormalavakeskus Oy Loviisassa. Kuormalavakeskus on hakenut ja saanut
maaseutuohjelman rahoitusta tuotanto- ja varastointihallien rakentamiseen. Investointien jälkeen toiminta on
siirtynyt yhteen tilaan ja katon alle. Vielä vuosi sitten osa lajittelutyöstä tehtiin ulkona, kertoo toiminnanjohtaja
Ken Ryynänen. Investointien avulla laatu on parantunut ja toimintaa on voitu kehittää. Lajittelu tehdään nykyi-
sin robotin avulla. Varastotyöntekijä arvioi kuormalavan kunnon ja robottilinjasto hoitaa lavan siirron ja noston. Yritys, joka aloitti toimintansa autotallissa 80-luvun alussa, on kahden edellisen vuoden aikana nostanut liikevaihtonsa puolesta miljoonasta eurosta 1,5 miljoonaan euroon.
http://www.kuormalavakeskus.fi/#kuormalavojen-asiantuntija

 

 

 

 

 

 

 

Seuraava retkikohde oli Kuggomin perinnekeskus. Suljetun koulun uudesta alusta voit lukea lisää aiemmin kirjoittamastamme artikkelista: https://uusimaaseutu.fi/leader-hankkeet-puhaltavat-uutta-eloa-satavuotiaaseen-kouluun/

Itä-Uudenmaan yksi kiinnostavimmista hankkeista on Jokiniemen Kartanossa, jossa on aloitettu vuohen maidon tuotanto viime talven aikana. Tavoitteena on tuottaa vuohenmaitoa, vuohia on tarkoitus olla lopulta 1500 eläintä. Maito toimitetaan jo nyt Juustoportille, joka tekee maidosta vuohenjuustoa. Puhtaan tuotantoketjun ansiosta vuohenmaidosta voidaan tehdä kovia juustoja toisin kuin muualla Euroopassa. Yksi tärkeä vaihe tuotannossa on vuohien utareiden puhdistus aina ennen lypsyä. Puhdistus tehdään käsin, vaikka lypsy hoidetaan robotilla. Jokiniemen kartanon esittely: https://www.youtube.com/watch?v=K0i6U00mQLM

 

 

 

 

 

Viimeinen retkikohde oli Ruotsinpyhtää, jonka ruukkialueella meille esiteltiin monta mielenkiintoista yritystä. Bed and Bistro yrittäjät pyörittävät pientä ravintolaa ja hotellia entisen ruukin johtajan asunnossa. Ravintola panostaa lähiruokaan ja laadukkaisiin raaka-aineisiin. Alueen yrittäjät tekevät myös tiivistä yhteistyötä keskenään, mikä auttaa kaikkia alueen toimijoita palvelemaan asiakkaitaan mahdollisimman hyvin. Nordic Outdoor Experience tarjoaa aktiviteetteja ulkona ja sisällä, järjestää leirikouluja ja virkistyspäiviä yrityksille ja ryhmille.

https://bedandbistro.fi/
https://stromforsoutdoor.com/