Kuormalavakeskus Oy:tä pyörittävät veljekset Dani ja Ken Ryynänen tietävät sen: Kilpailu on kovaa. Alalla menestyy, jos yrityksellä on riittävän iso toimitila ja kuormalavoja käsitellään massoittain.
– Määrällähän tätä pyöritetään, yrityksen toimitusjohtaja Ken Ryynänen painottaa.
Pieniä yrityksiä tippuu pois muutama vuodessa, hän toteaa ja sanoo perään, että heidänkin pieni perheyrityksensä olisi ehkä jo luovuttanut, ellei tätä nykyistä kuuden tuhannen neliön kokoista paikkaa olisi löytynyt.
Yritys on muuttanut sitä mukaa kun seinät ovat tulleet vastaan. Aiemmasta Porvoossa sijainneesta 1 500 neliön työpisteestä piti luopua, sillä toiminta kolminkertaistui, “se oli iso poksahdus”, yrityksen operatiivinen johtaja Dani Ryynänen kuvailee. Kasvu on tosiaan ollut voimakasta: Yritys aloitti toimintansa Loviisan Kuggomissa sijainneessa autotallissa. Nyt se löytyy Kauppalehden Uudellamaalla liikevaihdon perusteella parhaiten menestyneiden listalta kohdasta 104.
Loviisassa sijaitsevassa hallissa on sekä kuormalavapinoja että valtavia autonrenkaita. Tiloissa toimii kaksi muutakin yritystä: Leipomo ja Ryynästen omistama rengas- ja autohuoltoliike. Ei näytä ankealta, kun paikassa on muitakin, kuuluu selitys.

Isot tilat mahdollistavat robotin käytön
Kuormalavoja kasataan kaikissa mitoissa, sillä asiakkaitakin on laidasta laitaan ja jokaisella on omat laatukriteerinsä. Etenkin elintarvikealaa varten valmistettavien tuotteiden on oltava puhtaita ja niissä on oltava kuumakäsittelyn todistava IPPC-leima. Kyseinen käsittely leimoineen vaaditaan myös ulkomaille lähteviin eriin. Tuotevalikoima sisältää myös kuormalavoihin kootut kaulukset ja kannet. Suurimmat asiakasryhmät löytyvät metalliteollisuuden ja lentoliikenteen saralla toimivista yrityksistä.
Kuormalavoja valmistavia yrityksiä on paljon ja Kuormalavakeskuksessa käsitelläänkin suurimmaksi osin kierrätysmateriaalia. Myös itse valmistettuja lavoja käytetään jonkin verran. Jopa 30 kiloa painavien lavojen siirtely on fyysisesti rankkaa. Yritykseen hankittu alipaineennostin helpottaa työtä; nostimen kahva tarraa lavaan imukupin tavoin ja siirto käy vaivatta.
– Myös leasingilla hankitusta lajittelurobotista on suurta hyötyä toiminnalle. Kiinteistö mahdollistaa robotin käytön, sillä robottirata tarvitsee paljon tilaa, Dani Ryynänen toteaa.
Yrityksessä käsitellään jopa 4 000 kuormalavaa päivässä. Valtaosa niistä tuodaan Helsingin seudulta, vaikkakin markkina-alueena toimii koko Suomi. Vanhimmat on tehty jo 80-luvun alussa – sama kuormalava voi siis olla kierrossa vuosikymmeniä. Noin viisi prosenttia koko määrästä menee hakkuuksi Loviisan lämpövoimalaan, joten mitään ei mene hukkaan.
Tuotteet liikkuvat kuljetusliikkeiden välityksellä. Nykyinen kiinteistö mahdollistaa saman katon alla toimintaperiaatteen, Dani kuvailee, edellinen paikka kasvoi ahtaaksi ja lastaus tapahtui ulkona taivasalla. Nyt kuljettajat voivat lastata milloin haluavat, sillä he pääsevät sisään, vaikka omistajat eivät olisi paikalla.
Rakennuksen kuntoa on tarkoitus vielä kohentaa. Kiinteistön hankintaan ja sen välttämättömiin korjaustoimenpiteisiin yritys sai tukea Uudenmaan ELY-keskukselta maaseuturahaston kautta. Dani Ryynänen pitää tukea merkittävänä, sillä “olemme kuitenkin pieni yritys”. Tukea saatiin myös alipainenostimen hankintaan.
Kasvua tavoitellaan
Työntekijöitä on nyt kahdeksan, osa heistä vielä toistaiseksi osa-aikaisina.
– Tarkoitus on palkata lisää, kunhan saamme paikan kuntoon ja koneet laulamaan, Ken Ryynänen toteaa.
Suunnitelmat ovat selvät: Toiminnan on tarkoitus tuplaantua vuodessa ja vuosittaisen 1,5 miljoonan liikevaihdon kasvaa kolmeen miljoonaan parissa vuodessa. Niin on ainakin tarkoitus!
Vaikka kilpailu on kovaa, asiakkaita riittää. Miltei kaikki tuotteita valmistavat yrittäjät tarvitsevat lavoja, Dani Ryynänen perustelee, yleensä lavat valmistetaan puusta, sillä muovinen ei kestäisi Suomen olosuhteita ja pahvista valmistetut olisivat liian kalliita.
Teksti: Memmi Ojantola
|