Kuivalihakundi-yrityksen kasvutarina jatkuu uudessa tehtaassa Tuusulassa
– Kuivalihakundin tarina alkoi 11 vuotta sitten Lapin reissulla, kun en ollut tyytyväinen mauttomiin retkieväisiin ja aloin miettiä, että voisinko itse tehdä parempaa kuivalihaa, kertoo yrittäjä Timo Lahti (kuvassa).
Lahti ryhtyi tuumasta toimeen ja aluksi hän valmisti kuivalihaa kasvikuivurilla kotikeittiössään YouTube-videoiden avulla. Monen maistelun jälkeen ystäviltä tuli palautetta, että tämähän on jo aika hyvää. Siitä rohkaistuneena Lahti päätti ryhtyä aluksi sivutoimiseksi yrittäjäksi kuljetusalan päivätöidensä ohella ja päätoimisena yrittäjänä hän on toiminut vuodesta 2017 lähtien.
Kotikeittiöstä kohti teollisuustuotantoa
Alku oli haastavaa, sillä aluksi Lahden piti selvittää tarkasti, mitä kuivalihan kaupallinen myyminen vaatii. Hän perehtyi tarpeellisiin elintarvikealan säädöksiin ja ahersi iltaisin ja viikonloppuisin kotikeittiössään. Ensimmäisen 20 neliömetrin tuotantotilan Lahti hankki tehtyään beef jerky -nimellä kulkevaa kuivalihaa noin vuoden verran kotonaan. Jo melko alkuvaiheessa perustettu verkkokauppa toimi tehokkaasti tuotteiden myyntikanavana. Toinen tärkeä väylä kuivalihan myynnille ja brändin tunnetuksi tekemiselle olivat erilaiset tapahtumat, kuten retkeilyalan tapahtumat, joita Lahti kiersi ahkerasti.
Pian Lahti laajensi tuotantoaan 40 neliömetrin tiloihin, jotka hän remontoi omin ja ystäviensä voimin. Ensimmäisen työntekijän Lahti palkkasi jo loppusyksystä 2017. Sen jälkeen työntekijämäärä on kasvanut rivakasti ja tällä hetkellä työntekijöitä on jo 19. Välissä yritys on muuttanut vielä kahdesti isompiin tuotantotiloihin kasvaneen kysynnän myötä ja tilat on pitänyt aina remontoida elintarviketuotantoon sopiviksi. Työtä on siis riittänyt.
Monipuolinen tuote suomalaisesta lihasta ja mieleenpainuva brändi
Kuivalihakundilla on verkkokaupassa myynnissä monenlaisia tuotteita. Suomalaisesta lihasta valmistetaan vakituisesti kuivalihatuotteita niin naudasta, kanasta kuin possustakin erilaisilla mausteilla. Tarjolla on myös erikoisempia vaihtuvia tuotteita muun muassa hevosesta, peurasta ja hirvestä. Yrityksen alkutaipaleella Lahti valmisti kuivalihaa naudanpaistista Jerkku-tuotenimellä.
- Pyörittelin yrityksen nimeä mielessäni pitkään ja lopulta nimeksi loksahti Kuivalihakundi, josta on tullut paljon positiivista palautetta. Nimi jää mieleen ja siitä käy heti ilmi, mistä on kyse, Lahti kertoo.

Uuden kuivalihatehtaan rakentaminen avaa vientimarkkinoita ja parantaa henkilöstön tiloja
Tällä hetkellä Kuivalihakundi rakentaa uutta kuivalihatehdasta Tuusulaan Jokelan teollisuusalueelle. Rakentamiseen on saatu yritystukea maaseudun kehittämisohjelmasta Uudenmaan ELY-keskuksesta. Rahoitusta oli mahdollista saada, koska tehdas sijaitsee tukikelpoisella maaseutualueella. Sijainnin myötä työntekijöiden työmatka pysyy kohtuullisena suuren osan asuessa Tuusulassa, Keravalla, Vantaalla ja muilla lähialueilla.
Uudet 1500 neliömetrin tilat mahdollistavat tuotannon kolminkertaistamisen. Kasvavaa tuotantoa suunnataan etenkin vientiin ja Kuivalihakundin tuotteita on tulossa keväällä myyntiin Saksaan Amazon-verkkokaupan kautta. Tehtaasta tulee myös energiatehokkaampi. Tärkeä syy uuden tehtaan rakentamiseen on myös yrityksen tarve ja halu tarjota työntekijöilleen paremmat tilat.
– Nykyiset tilamme ovat melko askeettiset, mutta uusissa tiloissa esimerkiksi työntekijöiden taukotilat paranevat. Voimme lisätä yhteisöllisyyttä ja henkilöstön viihtyvyyttä myös oman kuntosalin ja lounge-tilan myötä, Lahti iloitsee.
Korona-ajan vaikutukset ja maaseuturahoituksen merkitys
Koronaepidemia on vaikuttanut sekä negatiivisesti että positiivisesti Kuivalihakundin yritystoimintaan. Haastetta on tuonut tapahtumien peruuntumiset, sillä ne ovat olleet tärkeä myynti- ja markkinointipaikka yritykselle verkkokaupan ja jälleenmyyjien ohella. Toisaalta korona on mahdollistanut sen, että aikaa on voitu käyttää enemmän markkinointiin ja yrityksen sisäiseen kehitystyöhön.
– Korona on lisännyt kuivalihatuotteiden menekkiä ulkoilu- ja retkeilybuumin myötä ja monelle etätyöläiselle maistuu myös kuivaliha suolaisena välipalana, Lahti toteaa.
Timo Lahti kiittää yhteistyön Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa sujuneen hyvin. Hän rohkaisee muitakin yrittäjiä perehtymään maaseuturahaston yritysrahoituksen mahdollisuuksiin.
– Sain nopeat ja selkeät toimintaohjeet ELY-keskuksesta, jos minulla oli jotakin kysyttävää, Lahti kertoo.
Hän kannustaa muitakin yrittäjiä tutustumaan ELY-keskuksen palveluihin ja toteaa rahoituksen olevan tärkeää etenkin yrityksen kasvuvaiheessa, jolloin pitää tehdä paljon investointeja.
– Jokelan uudelle työpaikka-alueelle mahtuu meidän lisäksemme vielä muitakin yrityksiä, Lahti vinkkaa haastattelun lopuksi.
Lyhyesti
Yritys: Dried buddy Oy
Omistaja: Timo Lahti
Sijainti: Tuusula
Toimiala: Elintarvikkeiden valmistus
Tuotteet: Suomalaisesta lihasta valmistetut beef jerky -tuotteet
Työntekijämäärä: 19
Kotisivut: www.kuivalihakundi.com
Teksti: Katri Laitinen
Kuvat: Henrik Hertell / Kuivalihakundi