Koti siellä missä sydän on

Jessica Aminoffin tytär pääsee välillä mukaan äidin työpaikalle.

Jessica Aminoffin tilalla tehtiin osittainen sukupolvenvaihdos 2018. Jessica omistaa puolet Riilahden kartanosta ja hänen vanhempansa Arja ja Mikael Aminoff toisen puolen. Ajatuksena on ollut, että asteittainen muutos olisi helpompaa molemmille. Vanhempien apu on edelleen lähellä, mutta heille on nyt myös jäänyt enemmän omaa aikaa.

– Tila on ollut suvullamme pitkään ja ihailen edellisten sukupolvien tekemää työtä. Mietin myös, että millä tavalla voin jatkaa tilanpitoa eteenpäin, kuitenkin perintöä kunnioittaen, pohtii Jessica.

Jessica on opiskellut tradenomiksi Helsingissä ja asunutkin siellä kolme vuotta. Hän on myös unelmoinut kilparatsastajan urasta ja tehnyt kovasti töitä sen eteen. Kilpaura on vienyt hänet myös Eurooppaan pariin otteeseen, hän on asunut ajoittain Hollannissa ja Belgiassa. Vanhemmat eivät ole pakottaneet ketään lapsista jäämään tilalle tai asumaan siellä. Jessica sai rauhassa kokeilla muita uravaihtoehtoja.

Hänen veljensä on opiskellut ja muuttanut Helsinkiin jo aiemmin opintojen takia ja tekee työuraansa siellä. Vuonna 2017 Jessica valmistui YH Noviasta agrologiksi aikuisopiskelijana. Tänä vuonna hän haki ensimmäisen kerran nuoren viljelijän tukea.

– Vuodet Helsingissä vaikuttivat siihen, että halusin palata tänne. Haaveet ratsastajan urasta ovat myös olleet tärkeitä, mutta sain kokeilla sitäkin. Sen jälkeen huomasin, että myös täällä olen tyytyväinen moniin asioihin, Jessica kertoo. Liikkuminen kotiympäristössä saa hänet tuntemaan kiitollisuutta tästä kaikesta.

Uusi navetta paransi sekä yrittäjien että eläinten hyvinvointia.

 

Harkittu navettainvestointi

Jessican isä alkoi vuonna 2010 harkita kivijalkanavetan lisäksi uutta pihattonavettaa. Investoinnin harkintavaiheessa otettiin puheeksi Jessican halukkuus jatkaa tilaa. Silloin hän ajatteli jonain päivänä olevansa valmis emännäksi suurelle tilalle. Koska jatkaja oli tiedossa, isä suunnitteli ja toteutti pihattonavetan, joka valmistui 2014. Investoinnin jälkeen eläinmäärä on lähes kaksinkertaistunut noin 60 emolehmään. Investointiin haettiin tukea Uudenmaan ELY-keskuksesta.

– Minusta vanhassa navetassa on hieno tunnelma ja viihdyn siellä, mutta toki työnteko on sujuvampaa uudessa navetassa ja käsin tehtäviä töitä on vähemmän, kuvailee Jessica.

Vasikointiaikaan työtä on helpottamassa kameravalvonta, jonka avulla voi seurata tilannetta navetassa. Tietysti käyntejä ja valvomista vasikointiaikaan on enemmän, mutta tekniikka lisää turvallisuutta ja helpottaa arkea. Tilalla on myös kaksi palkattua työntekijää, jotka työskentelevät eläinten parissa sekä kaikissa muissa tilan töissä metsissä ja pelloilla.

Tila on keskittynyt lihantuotantoon ja suoramyyntiin on panostettu. Jessica on käynyt toreilla myymässä, sekä erilaisissa tapahtumissa, kuten Slow Food -markkinoilla. Bromarvin kesätorilla kauppa on käynyt hyvin ja Tenholan torille on lähdetty kokeilemaan perjantain iltatoria. Lihaa myydään myös laatikoittain Facebookin kautta. ’Onnellista lihaa’ (Lyckligt kött) on ollut tilan mainoslauseena nyt jo vuosia. Kaikki eläimet tunnetaan nimeltä, korvamerkissä lukee nimi EU-tunnusten lisäksi. Tänä vuonna syntyneet vasikat on nimetty I-kirjaimella.

Tilalla on myös talli, jonka hevoset asuvat talvet Billnäsissä Jessican äidin tallissa. Hevoset ovat edelleen tärkeässä roolissa myös Jessican elämässä. Ratamestarina hän matkustaa ympäri Suomea ratsastuskilpailuissa sekä kilpailee säännöllisesti itsekin. Matkustelu tuo vaihtelua ja uutta sisältöä arkeen pienen lapsen kanssa, mutta kotiin paluu tilalle on aina hienoa.

– Lähtö kotoa tuntuu nyt vaikeammalta kuin ennen, toteaa Jessica.

Riilahden kartanon alueella näkyy paljon merkkejä tyypillisestä saaristomaisemasta.

 

Monipuolista toimintaa

Tilalla tuotettiin seikkailupalveluita jo 90-luvulla. Vuokramökit ovat tilan alueella ja palvelupakettiin on kuulunut erilaisia luontoelämyksiä, kuten metsästys tai kalastus. 90-luvulla palveluita ostivat lähinnä yritykset.

– Perinteinen maatalous on haasteiden edessä tulevaisuudessa, siksi maatilamatkailuun panostaminen on yksi tulevaisuuden mahdollisuuksista, arvioi Jessica.

Nykyiset matkailijat vaativat tosin hyvin laadukasta majoitusta – tai täydellistä luonnon armoilla oloa. Kummassakin tapauksessa vaaditaan investointeja, rakentamista ja palvelutuotteiden muotoilua, jotta tilalla on sopivaa tarjottavaa tulijoille. Jessicalla on jo suunnitelmia ja orastavia yhteistyökuvioita mielessään.

– Kaupunkilaiset ovat erkaantuneet sekä luonnosta että maataloudesta jo kauas, siksi elämyksille on myös kysyntää, toteaa Jessica.

Maatilamatkailun osaamista tilalla kuitenkin jo on, sillä toiminnan aloittanut Jessican äiti Arja Aminoff on edelleen kuvioissa mukana. Osittainen sukupolvenvaihdos on monella tapaa toimiva järjestely Riilahden tilalla. Vanhempien osaaminen on edelleen käytettävissä, mutta ideoinnissa ja käytännössä myös nuori tilanpitäjä pääsee vaikuttamaan asioihin. Osaamista siirretään jatkuvasti, eikä vastuu suuresta tilasta tule yllätyksenä nuorelle maatalousyrittäjälle. Sukupolvenvaihdos on suuri päätös ja sen toteuttaminen rauhassa ja harkiten auttaa onnistuneeseen lopputulokseen.

 

Teksti: Ammi Malkamäki
Kuvat: Annika Söderholm-Emas

 

Lue alkuperäinen juttu ELY-keskuksen uutiskirjeestä >>

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ