Hauskuus löytyy luonnosta

Aihe Ammi
Jääkausi teki Kopparnäsin kallioista helppokulkuiset. Maisemat avautuvat vain muutaman minuutin kävelyn jälkeen. (kuva A-M Malkamäki)

Lapset kysyvät, että mitä mä voisin tehdä? Tämä on erityinen syksy, kun kivaa pitäisi olla, mutta mitään erityistä ei saisi tehdä. Ainakaan sellaista lasten mielestä hauskaa.

Onneksi lapset voi viedä retkelle luontoon. Retkikohteita löytyy läheltä ja kaukaa. Uusimaaseutu panostaa tietenkin kohteisiin, joita on rahoitettu maaseuturahastosta.

Kopparnäsiin on helppo tulla

Kopparnäs-Störsvikin virkistysalue on Inkoon ja Siuntion rajalla, vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Auton saa hyvin lähelle retkeilyreitin alkua, mikä on arvokas kokemus heille, joille erämetsien läpi samoilu on liian raskasta. Perheen pienimmätkin jaksavat taivaltaa omin jaloin, mutta myös isovanhemmat voi ottaa mukaan, sillä sileillä kallioilla on jo nyt mukavasti penkkejä. Varmasti vilkkaimpina retkipäivinä penkit ovat olleet täynnä ja grillipaikoille on ollut jonoa. Grillipaikat ovat valitettavasti olleet saavutettavia heillekin, joita motivoivat pienet tihutyöt. Mutta katseen suuntaamalla horisonttiin unohtuvat pienet ja isommatkin harmit.

Kopparnäsin maisemat ovat kertakaikkiaan huikeat. Osa mahtavaa kokemusta on toki paikan saavutettavuus, hetkessä eteen avautuva meri ja rantakalliot, vaikka vasta on autosta noussut. Tuuli tuivertaa raikkaasti ja aurinko paistaa kirkkaasti sunnuntai-iltapäivässä. Voisiko mikään olla paremmin?

Kyllä voisi, sillä Uuudenmaan virkistysalueyhdistys Uuvi on päättänyt parantaa edelleen alueen palveluja ja saavutettavuutta. Kunnostustyö on käynnissä Kopparnäs-Störsvikin alueella. Uuvin sivulla on lisätietoa Kopparnäs-Störsvik alueesta » Kehittämistä rahoittaa Leader-ryhmä Pomoväst ry.

Sandfjärden kaikille -hankkeesta lyhyesti
Kauankohan tämä mänty on Itämeren tuulta vastaan taistellut? (kuva: A-M Malkamäki)

Kopparnäs-Störsvikin virkistys- ja luonnonsuojelualuekokonaisuus on ainutlaatuisen suuri yhtenäinen merenranta-alue Inkoon ja Siuntion rajalla. Alueen vetovoiman ydintekijöitä ovat luonto- ja maisema-arvot, mielenkiintoinen kulttuurihistoria sekä monipuoliset ulkoilumahdollisuudet. Alueelle on joulukuussa 2019 valmistunut kehittämissuunnitelma, jonka mukaisten kehittämistoimien käytännön toteutus aloitetaan Sandfjärden kaikille -hankkeessa.

Ranta-alueelle rakennetaan uudet virkistyskäytön rakenteet, opasteet sekä pysäköintipaikka. Lisäksi aluetta maisemoidaan ja siellä tehdään luonnonhoitotoimia. Muutostöiden tuloksena Sandfjärdenistä muodostuu houkutteleva ja korkeatasoinen kohde, joka tarjoaa monipuolisia virkistyskäytön palveluita monenlaisille kävijöille. Alue palvelee myös niitä, jotka tarvitsevat luonnossa liikkumiseen esteettömiä ja helppoja palveluita. Kehittämisellä varmistetaan korkea kävijätyytyväisyys ja lisätään alueen vetovoimaisuutta. Alueen kehittämisessä huomioidaan myös sen toimivuus ulkoilualueelle soveltuvien tapahtumien tukikohtana sekä pienimuotoisen luontomatkailun toimintaympäristönä.

Sandfjärdenin kehittämishanke on parhaillaan käynnissä, mutta alue on siitä huolimatta avoinna kaikille. Rannoille tiirailemaan muuttolintuja ja samoilemaan, annetaan tuulen tuivertaa kampaus ja nautitaan syksystä!

 

Teksti: Ammi Malkamäki
Kuvat: Anna-Mari Malkamäki