Kehittämistukea Pomovästiltä Veikkolaan

Miten toteutamme digitaaliset palvelut niin että ne ovat kaikkein kylän asukkaiden ulottuvilla? Veikkolassa asukkaat auttavat toinen tosiaan nettiin hankkeessa, joka on saanut kehittämistukea Pomovästiltä. Miten yhdistysten tulisi toimia digimaalimassa? Miten uudet asukkaat löytävät kylän yhdistykset?
Nämä kysymykset ovat olleet ajankohtaisia monessa paikassa viime kuukausina, kun Suomessa siirryttiin etäyhteiskuntaan vain parissa viikossa. Veikkolassa ollaan jo askeleen pidemmällä kuin muualla: Veikkolan kyläyhdistys suunnitteli ja sai rahoitusta Leader-hankkeelle Digisti yhteisöllinen Veikkola jo ennen korona-pandemian alkua. Veikkola sijaitsee Kirkkonummella, noin 20 km kunnan keskustasta pohjoiseen. Veikkolasta kulkuyhdet pääkaupunkiseudulle ovat paremmat kuin kunnan keskustaan. Kirkkonummi kuuluu Pomovästin Leaderalueeseen, muut alueen kunnat ovat Siuntio, Inkoo, Raasepori ja Hanko. Kehittämistukea Pomovästiltä voi hakea yleishyödyllisiin hankkeisiin. Lisätietoa löytyy heidän kotisivuiltaan tästä linkistä »
Kehittämistyötä tarkasti asukkaita kuunnellen
Projektikoordinaattori Anu Halme yrittää parhaillaan tavoittaa niin monta kohderyhmää kuin mahdollista ja kerätä toivomuksia eri ikäryhmiltä sekä yhdistysten ja yritysten edustajilta. Sen jälkeen on tarkoitus järjestää työpajoja ja etsiä ratkaisuja esiin tulleille ongelmille. Senioreilla oli alkusyksyllä mahdollisuus vastata digitaitoja käsittelevään kyselyyn, joka löytyi sekä netistä että kirjastosta. Nuoria lähestytään koulun kautta ja yrittäjiä sekä yhdistyksiä heidän omien kanaviensa kautta.
-Tähänastisista toivomuksista somen käyttö on ollut yksi tärkeimmistä, kertoo Anu Halme. Toistaiseksi emme voi järjestää työpajoja, mutta heti kun koronatilanne helpottuu, aloitamme sen toiminnan.
Yhdistyksistä yhteisöllisyyteen

Yhteisöllisyys on monesti sama asia kuin yhdistystoiminta. Mutta monilla yhdistyksillä on vanhat ja päivittämättömät nettisivut. Tästä syystä yhdistyksiä on vaikeaa löytää, vaikka alueelle muuttanut olisi kiinnostunut toiminnasta. Veikkolan asukasluku on kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana noin 10 prosenttia. Veikkolassa asuu noin 5.500 asukasta. Veikkola toimii myös lähikylien, Kylmälän ja Lapinkylän keskustana.
Päivitetyt nettisivut ovat yhdistyksille entistä tärkeämpiä tässä vaiheessa, kun melkein kaikki toiminta tapahtuu netin kautta. Hankkeessa mietitään myös yhdistysten roolia, ja miltä ne näyttävät verkossa.
-Tarkastellaan oman kyläyhdistyksen ja muiden alueen yhdistysten nettisivuja. Jos yhdistykseltä löytyy vain 10–15 vuotta vanhat sivut, kuinka todennäköistä on, että uusi asukas haluaa liittyä yhdistyksen jäseneksi? Mietimme yhdessä, miten yhdistysten sivuja voisi päivittää niin, että ne palvelisivat nykypäivän tarpeita.
Kyläyhdistyksestä sillanrakentaja
Hankkeen päätavoitteena on yhdistyksen digitaalisen toimintaympäristön luominen. Hankkeen aikana selvitetään ja otetaan käyttöön toimivimmat tekniset/digitaaliset työkalut. Samalla kehitetään kyläyhdistyksen sillanrakentajan roolia paikallisten toimijoiden, asukkaiden, yhdistysten, yritysten ja kuntapäättäjien välillä. Digitalisaatio mahdollistaa uudenlaisia tapoja toimia. Tarkoituksena on helpottaa arkea ja tuottaa helposti saataville tietoa (asuin)ympäristön tarjoamista mahdollisuuksista. Parhaimmillaan digitaaliset palvelut tuovat yhteen ihmisiä niiden asioiden äärelle, jotka heitä kiinnostavat.
Hankkeessa toteutetaan myös Kylänraitti-lehden digiversio, joka mahdollistaa vuorovaikutuksen lukijoiden kanssa.
Teksti ja kuvat: Sanne Wikström