Investointitukea Pomovästiltä röntgenlaitteisiin

Siuntion eläinlääkärit länsi-Uudellamaalla on saanut investointitukea Pomovästiltä. Hankittu röntgenlaitteisto on parantanut diagnostiikkaa ja siten nopeuttanut hoitopäätösten tekemistä.

Siuntion eläinlääkärit hoitavat Eteläkärjen ympäristöterveyden akuutit eläinlääkäripalvelut vuorokauden ympäri. Aiemmin kuvantaminen ei ollut mahdollista eli hoitopäätöksiä jouduttiin tekemään ilman röntgenkuvia. Toiminnan parantamiseksi yrityksessä päätettiin panostaa röntgen laitteiden hankintaan. Lähimmät röntgenlaitteet olivat Helsingissä hevosille ja pieneläimille sekä Mäntsälässä tuotantoeläimille ja hevosille.

Tarkempaa kuvaa iltaisin ja viikonloppuisin

Eläinlääkäri Heidi Rosengren perusti Siuntion eläinlääkärit Oy:n vuonna 2010 ja kolme vuotta myöhemmin hän avasi toimipisteen Tenholassa. Työntekijöiden määrä vaihtelee vuoden ajan mukaan, nyt työntekijöitä on yhdeksän, mutta keskimäärin heitä on seitsemän. Omien työntekijöiden lisäksi mukana on muita yrittäjiä, jotka hoitavat seitsemäsosan ympärivuorokautisesta päivystyksestä. Tammikuusta 2017 lähtien yritys on hoitanut kunnallisen eläinlääkäripäivystyksen Hangossa, Inkoossa ja Raaseporissa. Päivystysringissä on viisi muuta eläinlääkäriä ja Karjaalla päivystyksen aikana töissä on yhdestä kahteen henkilöä.

Heidi Rosengren omistaa Siuntion Eläinlääkärit Oy:n. Yritys on investoinut röntgenlaitteisiin, jotta he ovat voineet parantaa ympärivuorokautista palveluaan.
Röntgenlaitteisiin saatiin investointitukea Pomovästiltä

-Aikaisemmin meillä oli pysyvää kalustoa vain Siuntiossa, röntgenlaitteita ei ollut Tenholassa eikä päivystyksessä. Nyt meillä on käytettävissä röntgenlaitteet Tenholassa sekä siirrettävä röntgenlaite isoille eläimille päivystystyötä varten, kertoo Rosengren.

Siirrettävän laitteen voi ottaa mukaan asiakkaan luo ja sitä käytetään useimmiten hevosten kuvantamiseen. Kannettavassa röntgenlaitteessa on säteilevä putki, jonka avulla kuva muodostuu ilman että sitä tarvitsee kehittää. Kuva tallennetaan kasetille, josta ne ovat digitaalisesti luettavissa. Siirrettävä röntgenlaite on varsin helppokäyttöinen ja soveltuu kenttäolosuhteisiin hyvin.

-Haimme rahoitusta Leader-ryhmä Pomovästiltä, yritystukea, jonka avulla hankimme Tenholan röntgenlaitteen sekä siirrettävän laitteen, selittää Rosengren.

Alpakka kuvataan siirrettävällä laitteella, koska eläin on liian iso pöydällä kuvattavaksi.
Siirrettävä röntgenlaite auttaa isojen eläinten hoidossa

Siirrettävä laite on periaatteessa tarkoitettu suurille eläimille, mutta myös asemalla eteen voi tulla tilanne, jossa siirrettävä laite toimii paremmin kuin perinteinen laite. Isojen koirien, lampaiden, alpakkojen tai muiden eläimien kuvaaminen voi olla helpompaa, kun eläimet voivat seistä normaalisti eikä niitä tarvitse nostaa pöydälle kuvausta varten. Siirrettävä röntgenlaite täydentää päivystyspalveluja ja antaa eläinlääkärille mahdollisuuden tarkempien diagnoosien tekemiseen ja siten helpottaa päätöksen tekoa.

Asiakkaita myös Varsinais-Suomesta

Tenholan eläinlääkärin vastaanotolle tulee paljon asiakkaita myös päivystykseen Perniöstä. Heidän pieneläinpäivystyksensä on Raisiossa, mutta Tenholaan on paljon lyhyempi matka. Kemiöstä, Perniöstä ja Salosta on monet tulevat mielellään Tenholaan.

-Jos kuvittelet asuvasi Västanfjärdissa, Tenhola tuntuu olevan lähempänä kuin Raisio. Virallisesti meillä ei ole velvollisuutta ottaa vastaan eläimiä Varsinais-Suomen puolelta, mutta toki autamme kaikkia aina kun se on mahdollista, kertoo Rosengren.

Siuntion eläinlääkärit sai siirrettävään röntgenlaitteeseen investointitukea Pomovästiltä.
Siuntion eläinlääkärit sai siirrettävään röntgenlaitteeseen investointitukea Pomovästiltä. Siirrettävän röntgenlaitteen kuvat saa näkyviin kannettavalla koneella ja diagnosointi kenttäoloissa helpottuu.
Uusi hevosklinikka

Siuntion eläinlääkäriaseman liikevaihdosta noin neljännes tulee lehmien hoidosta. Hevosten osuus on pienentynyt, sillä Rosengren on perustanut erillisen hevosklinikan, joka toimii ajanvarauksella päiväsaikaan. Röntgenlaitetta vuokrataan myös hevosklinikan tarpeisiin. Siuntion eläinlääkäriasemalla hoidetaan pääasiassa pienelämiä ja isot eläimet hoidetaan Tenholan vastaanoton kautta, pääasiassa ajanvarauksella. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yrittäjä voi aloittaa päivänsä Siuntiossa ja olla Tenholassa päivän päättyessä.

Leader-rahoituksen hakeminen

-Hakuprosessi oli hiukan haastava, koska samanaikaisesti olen työnantaja, yrittäjä ja pidän klinikalla vastaanottoa sairaille eläimille sekä hoidan eläinlääkäripäivystystä. Minulla oli kokemusta rahoituksen hakemisesta, koska olen aiemmin työskennellyt Ruokavirastossa. Hakemusta varten piti olla kolme tarjousta, mutta tarvitsemiani laitteita tarjoaa vain kaksi sellaista yritystä, joilta saatoin pyytää tarjouksen. Tämä teki hakemisesta vähän hankalaa, kun laitteita ei ollut tarjolla.

-Kaiken kaikkiaan hakemuksen tekeminen sähköisesti (Hyrrään) meni hyvin, ohjelma oli looginen ja toimi moitteettomasti, sanoo Rosengren.

Ennen hankkeen päättymistä yrittäjän pitää vielä tehdä raportti, jossa arvioidaan yrityksen näkökulmasta investoinnin vaikutuksia, esimerkiksi työpaikkojen syntymistä ja yritystuen vaikutusta toimintaan.

Yritysrahoituksen tavoitteena on mahdollistaa yrittäjyys ja yrityksen kehittäminen myös maaseutualueilla. Siuntion Eläinlääkäriasema on hyvä esimerkki toiminnan laajentamisesta ja palvelujen parantamisesta Leader-rahoituksen avulla.

Linkki Siuntion eläinlääkäreiden nettisivulle »

Fakta:
Kokonaisrahoitus: 92 900 €
Tukimuoto: Yritystuki (investointitukea Pomovästiltä)
Toimenpide:  Muu yritystoiminta
Alatoimenpide: Investoinnit maatalouden ulkopuolisen yritystoiminnan perustamiseen ja kehittämiseen
Hankeaika: 16.10.2018-08.02.2021  
Tavoite: Dygnet runt bilddiagnostik i byarna.  Sjundeå Veterinärer sköter Sydspetsens miljöhälsas akuta veterinärtjänster dygnet runt på entrepenad. En investering i bilddiagnostiken för den veterinära dejourverksamheten på mottagningen i Tenala och den ambulatoriska praktiken kommer att göras för att kunna erbjuda kunderna en möjlighet till bättre diagnostik under kvällar och veckoslut. Investeringen gör det möjligt att erbjuda service som inte finns i regionen sedan tidigare.

Teksti: Annika Söderholm-Emas, käännös Ammi Malkamäki

Kuvat: Sjundeå Veterinärer Ab

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ