Hyvinvoiva omistaja jaksaa huolehtia eläimistään

Aihe Yritys
– Me olemme hyvässä asemassa, sillä voimme valita myös tulevaisuudessa mitä teemme. Saamme päättää itsestämme ja omasta työstämme ja se on yksi jaksamisen tärkeimmistä asioista. Me voimme vaikuttaa hintaan, ja siihen kenelle myymme. Se on harvinaista. Tähän tuotantotapaan siirtyminen oli rohkea päätös isältä, mutta näen myös, että se on vaikuttanut häneen myönteisesti, toteaa Veera Ollikkala.

Ollikkalan sikatilalla Vihdissä siat touhuavat olkipehkuissa, syövät samalla tilalla tuotettua ruokaa ja tilaa temmeltää on paljon enemmän kuin minimivaatimusten verran. Emakot porsivat ryhmäkarsinoissa ja porsaat saavat olla emojensa kanssa yhdeksän viikon ikään asti.

Muodin parista Mustialaan

Veera työskentelee kotitilallaan yhdessä isänsä Jari Ollikkalan kanssa. Tilalla on 30 emakkoa ja vuosittain kasvatetaan noin 700 teurassikaa. Vaikka hän on tällä hetkellä tilalla työntekijänä, hän osallistuu aktiivisesti yrityksen jokapäiväiseen päätöksen tekoon. Muutaman vuoden sisällä on myös tehtävä päätös siitä, jatkaako hän sian kasvatusta tai kuinka kehittää sitä vai onko tulevaisuus jotain aivan muuta.
Ollikkala opiskeli aiemmin vaatetusalalla, eikä maatalous tai eläimet olleet mukana tulevaisuuden suunnitelmissa. Mutta kun tuli aika miettiä, mitä hän haluaisi tehdä työkseen, hän haki Mustialaan opiskelemaan agrologiksi. Kun isä kuuli näistä suunnitelmista, hän totesi, että meidän Veera osaa yllättää aina.

Isä ja tytär yhdessä töissä

-Työnteko yhdessä on sujunut hyvin, sillä tunnemme toisemme ja luemme lähes toistemme ajatuksia. Mutta sääntönä on, ettemme puhu työasioista viikonloppuna.
Opintojen kautta Veera tutustui muihin saman alan ihmisiin. Eläintilan arjen jakaminen sellaisten ihmisten kanssa, jotka tekevät sama työtä, on ehdottoman tärkeää jaksamisen kannalta, toteaa Veera.
-Teemme viljelyssä yhteistyötä naapurin kanssa. Hän pui viljan ja kylvää osan pelloista. Me voimme keskittyä siihen, mitä parhaiten osaamme ja samalla voimme vaihtaa kokemuksia.

Ei porsimishäkkejä

Kahden kuluneen vuoden aikana Ollikkalan sikatilalla on panostettu entistä voimakkaammin eläinten hyvinvointiin. Porsimishäkkejä ei käytetä, vaan emakot porsivat ryhmäkarsinoissa. Tämä saattaa olla Suomen ainoa tila, jossa näin tehdään.
Siat ovat ryhmäkarsinoissa, 3–5 emakkoa porsaineen yhdessä pihatossa.  Porsaita imetetään noin 9 viikon ikään asti, ja tuolloin emakot jo aktiivisesti ovat vieroittaneet niitä. Jos tilalla noudatettaisiin pinta-alan vähimmäisvaatimuksia, sikoja olisi huomattavasti enemmän samalla alalla. Tämä on tietoinen valinta, jonka tavoitteena on antaa eläimille enemmän virikkeitä. Kaikilla osastoilla on runsaasti olkia kuivikkeena pahnoina. Veera Ollikkala sanoo, että tämä on ainoa sikala Suomessa, jossa siat saavat tonkia olkia vastasyntyneestä porsaasta aina porsiviin emakkoihin asti.(siis kaiken ikäiset siat oljilla)
-Olki on monipuolinen materiaali, se toimii kuivikkeena, siitä saa kuitua ja toimii myös virikkeenä. Siat tykkäävät tonkia olkia ja pienet porsaat voivat kaivautua olkiin lämmittelemään.
Sekä olki että rehu, pääasiassa ohra ja härkäpapu, on tuotettu omalla tilalla.

Hyvä katsoa uusin silmin

Tila on tehnyt jo vuosia yhteistyötä Helsingin Yliopiston kanssa. Eläinlääkäriopiskelijat tekevät osan opinnoistaan tilalla. Yhteistyön ansiosta tilalla liikkuu koko ajan paljon ihmisiä, ja se on Veeran mielestä hyvä asia.
– Monilla tiloilla ollaan varovaisia vieraiden suhteen, mutta minusta on hyvä, että ulkopuoliset näkevät, kuinka asiat hoidetaan tilalla. Heillä voi myös olla ratkaisuja, joita he ovat nähneet muualla, ja joita itse emme olisi tulleet ajatelleeksi.
Tilan sijainti tien 25 varrella Vihdissä mahdollistaa suoramyynnin ja pääkaupunkiseudun läheisyys tekee sen, että lähiruoka on suuren asiakaskunnan saatavilla. Yhteistyö Urjalassa sijaitsevan teurastamon kanssa antaa vapautta toiminnan suunnitteluun aivan eri tavalla kuin perinteinen suuren ketjun kanssa toimiminen.
Eläinten kasvattaminen on elämäntapa, joka vie kaikki ajatukset 24/7, jos ei ole varovainen, sanoo Veera Ollikkala. Oman vapaa-ajan arvostamisessa monet voisivat olla hänen mielestään nykyistä parempia.
– On tärkeätä matkustaa pois tilalta, jotta voi saada ajatukset pois työn teosta. Olen nähnyt isäni tekevän tätä työtä koko minun lapsuuteni ja hänelle on ollut tärkeää matkustaa perheen kanssa kahdesti vuodessa pois tilalta. Tämä on ollut mahdollista, sillä tilalla on ollut työntekijöitä, jotka ovat voineet hoitaa työt lomien aikana.

Veera Ollikkala puhui jaksamisesta teemapäivällä Vantaalla 15.11. Päivän materiaalit löytyvät linkistä