| |

Hyvinvointia riistasta -hankkeesta apua metsästysseuroille

Hyvinvointia riistasta hanke auttaa metsästysseuroja viemällä markkinoille lihaa valkohäntäpeurasta. Hankkeen tarkoitus on auttaa metsästysseuroja kehittämään omaa toimintaansa muun muassa antamalla neuvontaa elintarviketilojen vaatimuksista, valkohäntäpeuran lihan myynnin suunnittelussa kuluttajille ja ravintoloille, projektijohtaja Gunnel Englund kertoo.

– Olisi hyvä, jos metsästäjät ja paikalliset ravintoloitsijat löytäisivät ”toinen toisensa” ja, että ravintola-alalla osattaisiin paremmin hyödyntää lihaa valkohäntäpeurasta.

– Pyrimme myös auttamaan seuroja, jotka suunnittelevat metsästykseen liittyviä palveluita. Nämä palvelut voisi hyödyntää alueen muitakin yrityksiä. Olisiko mahdollisuus jopa laajempiin palvelupaketteihin? Englund pohtii.

Hankkeen suosio yllätti. Suomen Riistakeskuksen kautta tehtiin keväällä kysely, jossa kysyttiin halukkaita osallistumaan Hyvinvointia riistasta -hankkeeseen.

– Suosio oli suuri, halukkaita seuroja oli 440 kpl, joista Uudellamaalla 109 kpl. Jouduimme valitsemaan pilottiin mukaan tulevat 22 metsästysseuraa. Valintakriteereinä olivat suuri valkohäntäpeurakanta, suuret kaatoluvat ja kaadetut valkohäntäpeurat, ja että lihaa jää ylimääräistä ja valkohäntäpeurakantaa ei kyetä vähentämään riittävästi, Englund listaa.

Hanke toimii Päijät-Hämeen, Etelä-Hämeen, Pirkanmaan, Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueella aina heinäkuuhun 2021 asti. Uudeltamaalta on valittu kuusi pilottiseuraa.

Riistanruokintapaikoilla valkohäntäpeuroja näkyy päivittäin. Valkohäntäpeuranmetsästys alkoi 1.9. ja päättyi 15.02.2020.

Yhteistyössä Suomen riistakeskuksen kanssa
– Tänä syksynä Petteri Pietarinen, Suomen Riistakeskuksesta, kiertää kaikki pilotissa olevat seurat ja kartoittaa tilannetta, miten hanke voisi kutakin seuraa auttaa. Marraskuussa suunnitelmissa on järjestää yhteinen tapaaminen pilottien kanssa, Englund kertoo hankkeen etenemisestä.

– Kevättalvella käynnistellään yhden päivän tilaisuuksia pilotissa oleville metsästysseuroille. Teemapäivien aiheina on mm. minkälaista lihaa asiakkaat haluavat, miten palvelen asiakkaita, verot ja kannattavuus sekä metsästykseen liittyvä matkailu, Englund kertoo.

Riistan paloittelukurssi metsästäjille ja ravintola-alan ammattilaisille
Syksyn aikana järjestetään myös teemapäiviä. Valkohäntäpeuran lihan paloittelusta kiinnostuneille metsästäjille on luvassa paloittelukurssi. Ravintola-hotelli- ja cateringalan henkilökunnalle hanke toteuttaa ensi vuoden helmikuussa 4-5 päivän work shopin valkopeuranlihan käsittelyyn liittyen.

Pohjoismaiden huippu riistanvalmistuksessa, Torsten Mörner, tulee kouluttamaan, miten valkohäntäpeuranlihaa paloitellaan ja miten kaikki liha voidaan käyttää. Mörner on koulutukseltaan eläinlääkäri, aktiivimetsästäjä ja valmistanut paljon riistaruokia, Englund kertoo hankkeen käytännön toiminnasta.

Peuranmetsästys Uudellamaalla
Uudellamaalla toimii 353 metsästysseuraa. Valkohäntäpeuranmetsästyslupia on myönnetty 9897 kpl. Yhdellä luvalla saa ampua aikuisen tai kaksi vasaa. Valkohäntäpeuran metsästysalue Uudellamaalla on 761099ha.

Hanke lyhyesti:
Nimi: Hyvinvointia riistasta- Välmående av vilt
Projektin johtaja: Gunnel Englund
Hankkeen hallinnointi: Ammattikorkeakoulu Novia (Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi)
Hankkeen toteuttajat: Suomen riistakeskus, Turun yliopiston Brahea-keskus ja Helsingin kauppakorkeakoulu Hanken
Rahoitus: Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020. Rahoitukseen osallistuvat Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Satakunnan ja Päijät-Hämeen ELY-keskukset.
Kesto: 1.1.2019-31.7.2021

Klikkaa linkki tullaksesi sivulle Hyvinvointia riistasta »
Klikkaa linkkiä tullaksesi sivulle Riistan lihan myynnin opas »
Artikkeli on alunperin ilmestynyt ELY-keskuksen maaseutuihjelman uutiskirjeessä, uutiskirjeen voit lukea täältä »

Teksti: Mia Koivunen
Artikkelikuva: Riista.fi – Kimmo Lyytikäinen

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ