Hän unelmoi pohjarysästä

– Hauskinta kalastajan työssä on myydä kalaa suoraan kuluttajille ja saada palautetta siitä, sanoo kalastaja Tanja Åkerfelt. Kun asiakkaat sanovat, että kala oli hyvää, tulen iloiseksi. Se on kuitti siitä, että olen onnistunut työssäni.
Mutta tottakai suuret kalan saaliit ovat kivoja, hän myöntää.

Sipoolainen Tanja Åkerfelt on ollut kokopäiväinen kalastaja muutaman vuoden ajan.
– Jos haluan, että suomalaista kalaa on saatavilla, on parasta kalastaa itse, päätteli hän. Hänen vanhempansa ovat olleet kalastajia, ja hän itse oli vastannut tuotteiden jalostamisesta ja myynnistä. Vanhemmat lähestyivät kuitenkin eläkeikää ja saaliit pienenivät. Silloin Tanja totesi, että jos haluaa jotain myytävää, sitä täytyy kalastaa itse.
– Aloin selvitellä mitä mahdollisuuksia oli kokopäiväisenä kalastajana työskentelyyn. Yhdessä Nylands fiskarförbundin kanssa käynnistettiin koulutus nuorille kalastajille.
Kalastuksesta ammatin haluavia nuoria on todella vähän nykyisin. Uudellamaalla on aloittanut kymmenkunta nuorta kalastajaa Uudenmaan ruotsinkielisen kalastusliiton järjestämissä mestari-kisälli-projekteissa. Aktiivisten kalastajien keski-ikä on kuitenkin hyvin korkea ja monet lopettavat toiminnan lähivuosina. Samaan aikaan yhä useammat haluavat ostaa kotimaista kalaa, mutta sen saatavuus on rajallista.
– On pulaa sekä kalasta että kalastajista, sanoo Christian Linden, NF:n toiminnan johtaja. Kala on vähentynyt tietyillä alueilla hylkeiden ja merimetsojen takia, mutta sen lisäksi kalastajat eivät pääse kalastamaan niihin vesiin, joissa kalat ovat.

Nuoret asiakkaat löytävät tiensä kalavaunulle

Tanja Åkerfelt myy kalansa kauppojen edustalla Söderkullassa sekä kesätorilla. Vaikka torikauppa taistelee saadakseen nuoria asiakkaita torille, Tanjan mielestä se ei ole ongelma.
– Minulla on useita nuoria asiakkaita, jotka tulevat ostamaan samanlaisia raaka-aineita, joista heidän isoäitinsä valmistivat ruokaa.
Hänestä sekä suomalaisella kalalla että kalastajilla on tulevaisuus.
– Me nuoret kalastajat näemme työn aivan eri tavalla kuin monet meitä vanhemmat. Me teemme yhteistyötä ja autamme toisiamme. Raaka-aineiden jatkojalostaminen on myös osa työstä nykyään. Minä savustan ja graavaan kalaa sekä kokeilen uusia tuotteita. Sitten katson, miten tuote lähtee myymään ja kysytäänkö sitä uudelleen. Jos ei, kokeilen jotain uutta.
Kalastuksen aloittaminen vaatii suuria investointeja. Tanja Åkerfelt osti veneensä ja osan välttämättömistä tarvikkeista uusille kalastajille suunnatun investointituen avulla. Hän on pääosin tyytyväinen yrityksensä toimintaan tällä hetkellä, mutta hän haaveilee uudesta pohjarysästä, ns. push up rysästä, voidakseen saalistaa enemmän lohta. Se on 20 000 euron investointi, joten sitä ei voi noin vain tehdä.
– On hyvä olla useampia rysiä, mikäli joku niistä menee rikki. Mutta en halua, että toiminta kasvaa liian isoksi, sillä haluan osallistua työn kaikkiin vaiheisiin: kalastukseen, jalostukseen ja asiakaspalveluun.

Merikuva: Mariella Raevuori