| |

Green Care -palveluita syntyy yrittäjien yhteistyöllä

Erika vill satsa på turism i Pellinge

Söderby-Boden på Pellinge i Borgå har funnits i snart 90 år. Sedan 2009 är det Erika Englund som driver företaget. Förutom försäljning av livsmedel och dagligvaror har Erika satsat på lite udda produkter som hantverk, böcker och presentartiklar. Övriga tjänster som ingår i paletten är postservice, gasförsäljning, medicinskåp och hemkörning av varor.

Pellinge ligger cirka en timme från Borgå centrum, för att komma dit måste man åka färja över Sunisundet, en resa som tar cirka fem minuter. Men mentalt är resan längre. Efter färjan är man i skärgården.

Bybutiken är viktig för de året om bosatta, men utan sommargästerna skulle det vara svårt att få verksamheten att gå i ihop. De fastbosatta på öarna ytterom färjfästet är cirka 300 stycken, men när det är högsäsong i juli finns det cirka 3000 personer i samma område.

­ Det betyder ju fler kunder, men det betyder också att mina kostnader stiger i samma proportioner, säger Englund. Jag skulle inte vilja att det var sommar året om. Ekonomiskt är de optimala månaderna maj och augusti, då klarar jag mig utan extra personal och omsättningen är större än på vintern.

Sommartid har hon fyra anställda i butiken, en heltid och resten deltid. I fjol har hon också utvidgat verksamheten till en glasskiosk vid färjfästet, där får sex ungdomar jobb under sommarlovet.

Erika Englund har studerat formgivning och läst grunderna i företagsekonomi vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo. Att hon bosatte sig på Pellinge beror på att hennes man är hemma därifrån och det ville flytta tillbaka dit. Erika hade jobbat i butiken om somrarna och när hon blev tillfrågad om hon ville ta över butiken kändes det som ett naturligt val.

När Englund tog över fick hon renoveringsstöd för bybutiker från NTM­centralen. Investeringsbudgeten var 16500 euro och stödprocenten var 40. Det gjorde det möjligt att ändra bottenplanen för butiken, bygga nya diskar och hyllor och installera en ugn så att de kunde börja grädda bröd. Nu planerar hon att utvidga vidare med privat finansiering.

­I vinter ska vi bygga om i köket så att får en caféhörna här där vi kan servera lite smörgåsar och bröd. Ytterom högsäsongen är vi det enda som är öppet här på Pellinge.  Det skulle det vara fint att kunna bjuda besökarna på en möjlighet att i alla fall dricka kaffe när någon kommer hit.

Äkta miljö lockar turister

Det kommer både enskilda besökare och turistgrupper som vill uppleva de autentiska miljöer som Tove Jansson skrev om i sina böcker.

­Det här är en äkta miljö, inget som är byggt för att locka turister. Det tror jag är vår styrka och den ska vi ta vara på och utveckla.

Erika Englund vill utveckla turismen på och kring Pellinge. En förutsättning för att det ska lyckas är att företagarna samarbetar. I år har man låtit trycka upp en liten broschyr som presenterar företagen på Pellinge. Om de som bor i området inte gör det själva kommer någon företagare utifrån och plockar de bästa bitarna utan att de bofasta får nån nytta av det tror hon.

­Jag drömmer om att vi skulle kunna var två som jobbar heltid här i butiken. Och jag försöker hitta lösningar hur det ska gå att förverkliga.

Vintertid är det lugnt i butiken, ibland kan kunderna räknas på ena handen.

­Då finns det gott om tid att fundera på hur jag vill utveckla verksamheten. Jag har massor av idéer. Det gäller bara att komma i håg att sen när att ska förverkligas i juni­juli är det som brådast i butiken.

En av de idéerna är den vagn som nu finns ute på gården där det säljs lokala produkter. Det är ett sätt att erbjuda kunder möjlighet att köpa lokala produkter direkt från odlaren.

Viktigt att hålla ledigt

Att vara företagare är ett val och man måste ta hand om sig själv är en förutsättning för att orka. I Finland förknippar vi gärna företagandet med martyrskap, det finns företagare som skryter om att de minsann aldrig hållit semester eller att de aldrig är lediga. Men den inställningen håller på att förändras bland unga företagare tror Erika Englund.

­Jag försöker vara ledig en dag i veckan under sommaren, och då är det viktig för mig att vara med barnen och göra saker som avviker från vardagen. Vi gör små utfärder eller går på picknick. Det ska inte vara så att i dag är det mammas lediga dag så nu ska vi städa. Sen brukar jag hålla några längre ledigheter, inte blir det en månad, men kanske tre veckor i året allt som allt.

Både lediga dagar, jumppakurser och semestrar måste prickas in i kalendern god tid och sen gäller det att hålla fast vid dem. En företagare måste ta hand som sin hälsa, för att orka med jobb och familj.


Söderbyboden har ett stort urval närproducerade varor.

Erika Englund utvecklar Söderbyboden kontinuerligt.

Erika Englund utvecklar Söderbyboden kontinuerligt.

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ