CAP-suunnitelmat lausunnolla – nyt on aika kommentoida!

Aihe Yleinen

CAP-suunnitelmat lausunnolla

Pitkään kestänyt ohjelmavalmistelu on nyt siinä pisteessä, että CAP-suunnitelmat ovat lausunnolla, sekä kansallisella että Uudenmaan osalta. Myös Leader-ryhmät ovat jättäneet ministeriöön ensimmäisen vaiheen hakemuksensa Leader-statuksestaan ensi kaudelle. Luonnokset ovat monen työpajan, kyselyn ja selvityksen tuloksia. Alueellinen suunnitelma ja paikalliset strategiat kertovat, mihin painopisteisiin alueen varoja suunnataan ensi kaudella. Tulevan ohjelmakauden kansalliset painopisteet ovat:

  • Uudistava ja monipuolinen maaseutu
  • Ympäristö- ja ilmastoviisas maatalous
  • Aktiivinen maatalous ja ruuantuotanto

Käytössä olevat rahoitustyökalut ovat samankaltaiset kuin aikaisempina ohjelmakausina; hanke- ja yritystuet ja maatalouden rakennetuet.

Uusina alatoimenpiteinä tulevat esimerkiksi yrityksen kehittämistuki, tuki yrityksen omistajavaihdoksiin, alueelliset innovaatioryhmät, Älykkäät kylät -toimenpidekokonaisuus jne. Ohjelma ja sen toimet ovat vielä luonnosasteella, joten muutoksia ehtii toki vielä tulla.

Lisätietoja alueellisesta ohjelmavalmistelusta maria.konsin-palva(at)ely-keskus.fi.

Kansallisesta CAP-suunnitelman valmistelusta maa- ja metsätalousministeriö. Lisätietoa MMM.fi (avautuu uuteen välilehteen) ». Kansallisen CAP-suunnitelman lausunnot pyydetään viimeistään 10.9.2021 Lausuntopalvelut.fi -palvelun kautta.