Bromarvin saaristolaissataman salaisuus on yhteistyö

Bromarvin pienvenesatama on ollut vilkkaasti liikennöity kesäisin. Alueella on valtavasti kesäasukkaita, jotka hyödyntävät alueen palveluja mielellään. Jo ennen uudelleenrakennusta Bromarvin sataman tapahtumat olivat suosittuja. Vähäiset venepaikat eivät riittäneet tori- ja kauppa-asiakkaille ja autopaikkojen vähäisyys aiheutti parkkeerauskaaoksen tapahtumien aikana. Satamaa oli laajennettava ja samalla sataman palveluja voitiin parantaa.

Bromarvin sataman laajentamisen jälkeen veneilijöille ja vierailijoille on tarjolla laajasti erilaisia palveluja.
Suunnittelemalla vauhtiin

Bromarvin kylätoimikunta haki Leader-rahoitusta Pomovästiltä satamahankkeen suunnittelemiseksi. Mårten Johansson palkattiin projektipäälliköksi, niin sanotusti soutamaan satamaan koko projekti. Hän toimi aiemmin Tammisaaren kaupunginjohtajana ja hän oli mukana viemässä läpi kuntaliitoksen, jossa Karjaa, Pohja ja Tammisaari yhdistettiin Raaseporiksi, jonka kunnanjohtajana hän sen jälkeen työskenteli.

-Aluksi Bromarvin kylätoimikunta ja Säästöpankkisäätiö olivat mukana rahoittamassa uudistusta. Keväällä 2016 suunnitelmat olivat valmiit, siinä vaiheessa tehtiin muutoksia maan omistajuudessa. Maita vaihdettiin seurakunnan, vesioikeuden omistajien ja Raaseporin kaupungin kesken, sillä kaupunki omisti aiemmin alueita, joita tarvittiin, kertoo Johansson.

Satamahankkeen rahoitus

Laskelmat osoittivat, että sataman rakentaminen vaatisi noin miljoonan euron investoinnit Raaseporin kaupungin osuuden lisäksi. Rahoitusta haettiin useista eri lähteistä, Raaseporin kaupunki rahoitti noin puolet budjetista ja puolet hankittiin erilaisten yksityisten säätiöiden rahastoista sekä EU-rahoituksena maaseuturahastosta. Myös Raaseporin kaupunki haki Leader-rahoitusta hankkeelle sekä myöhemmin myös Central Baltic 2014–2020-ohjelman rahoitusta.

Etualalla ravintolan ulkopöydät, takana punaiset torimyyntikojut.
Kesätorin myyntikojut ovat avoinna kolmena päivänä viikossa.

Vierasvenesataman kelluvat laiturit sekä sataman huoltorakennus rahoitettiin Central Baltic -ohjelman SEASTOP-hankkeesta. Teräsponttoonilaituri sekä satama-altaan ruoppaus toteutettiin Leader-rahoituksella. Laajennuksen jälkeen satamassa on yhteensä 70 venepaikkaa.

Tuhansia talkootunteja

-Sataman rakentamiseen on panostettu talkootyönä, mutta myös paikalliset yrittäjät ovat osallistuneet kaivinkoneilla, traktoreilla, materiaalilla ja työllään. Tämä on ollut yksi suurimmista paikallisista panostuksista, ja hanke on nauttinut paikallisten yksimielistä tukea, sanoo Johansson.

Vapaaehtoisten talkootyöt kohosivat 3000 tuntiin. Johansson kertoo, että hankkeen päättyessä sataman kunnostaminen on maksanut yhteensä 1,8 miljoonaa euroa, josta kaupungin osuus oli 750 000 euroa. Leader-rahoituksen lisäksi von Julinin säätiö ja Sparbanksstiftelsen ovat tukeneet hanketta merkittävillä summilla.

Samassa yhteydessä torin myyntikojut uudistettiin ja satamaan rakennettiin Seapoint bensa-asema ja uusi huoltorakennus, jossa on monipuoliset palvelut vieraileville veneilijöille, septitankin tyhjennys ja suihku- ja pyykinpesutilat. Satamassa on myös leikkipuisto, ja sataman läheisyydessä on uimaranta sekä ulkokuntosali.

Strandbistro Bromarv Ab

Keväällä 2020 Mårten Johansson aloitti satamapalveluyrittäjänä ja ravintoloitsijana uudessa yrityksessään Strandbistro Ab. Satamaravintolasta on kauniit näkymät merelle ja asiakkaat ovat löytäneet paikalle mukavasti.

Kesätorilta ja rantaravintolasta on hieno merinäköala

-Tämä on kolmas kausi uudistetussa satamassa ja olemme kaksinkertaistaneet vierailijamäärän aiempiin vuosiin verrattuna, kertoo Johansson.

Satamassa tehdään yhteistyötä muiden Seastop-satamien kanssa sekä Taalintehtaan ja Koillisväylän reitin satamien Förbyn, Kalkholmenin, Mathildedalin ja Villa Wolaxin kanssa.

-Bromarvin satama on hyvin suojainen satama, mutta kovat koillistuulet puhaltavat suoraan lahden poukamaan ja maningit ovat kovempia kuin yleensä. Ehkä tulevaisuudessa voitaisiin vielä panostaa aallonmurtajaan, pohtii Mårten Johansson.

 

Faktat maaseutuohjelman rahoituksesta Bromarvin satamassa

Ensimmäinen vaihe:
Hanke: Alla bitar på plats

Hakija: Bromarv byaråd
Kokonaisrahoitus: 58 260 €
Tukimuoto: Kehittämishanke
Toimenpide: Maaseudun palvelut ja kylien kehittäminen

Till vänster i bilden en träkonstruktion på två ben med stöttor på varje ben. 10 stora klaffar som kan vändas horisontellt eller vertikalt för kommunikation..
Bromarvin kylätoimikunta on kesän aikana rakennuttanut optisen sähkelaitteen satamaan. Laite on kopio tornista, jollaisia käytettiin 1700- ja 1800-luvuilla. Tornissa on yhteensä 10 luukkua, joiden asentoja säätämällä pystyyn tai vaakaan voidaan luoda 1024 erilaista numeroyhdistelmää. Numeroyhdistelmien tulkitsemisopas löytyy vihkosta. Tornista lähetetyt viestit ovat yleensä hyviä uutisia.

Alatoimenpide: Selvitykset ja suunnitelmat
Hankeaika: 01.01.2016-30.06.2018

Tavoite: Hankkeen tavoitteena oli luoda toimenpide- ja rahoitussuunnitelma hyväksytyn kokonaissuunnitelman toteuttamiseksi Bromarvin satamassa.

Toinen vaihe:
Hanke: Bromarvin sataman laajentaminen
Hakijan nimi: Raaseporin kaupunki
Kokonaisrahoitus: 260 000 €
Tukimuoto: Kehittämishanke
Toimenpide: Maaseudun palvelut ja kylien kehittäminen
Alatoimenpide: Pieninfrastruktuurin luominen, parantaminen ja laajentaminen
Hankeaika: 01.05.2017-31.12.2018
Tavoite: Bromarvin sataman ruoppaus 2,6 metrin syvyyteen, 84 metrisen satamalaiturin rakentaminen, jotta aluelle saadaan venepaikkoja, veneiden tankkauspiste, parkkialue sekä kalan käsittelypaikka.

 

Artikkelikuva: Mårten Johansson toimi kehittämis- ja rakentamishankkeiden projektipäällikkönä. Nykyisin hän on satamapäällikkö sekä vastaa satama-alueen toiminnasta yrityksensä Strandbistro Ab:n kautta.

Teksti ja kuvat: Annika Söderholm-Emas, käännös Ammi Malkamäki

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ