| |

Aarretta etsimässä – mitä hyötyä geokätköilystä voisi olla yritystoiminnassa?

Geokätköily on ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan ja etsitään geokätköiksi kutsuttuja rasioita GPS-satelliittipaikannuksen avulla. Geokätköily on ilmaista ja sitä voi harrastaa kuka tahansa, milloin ja missä tahansa. Harrastukseen tarvitaan älypuhelin, tilin rekisteröinti ja ohjelman lataus puhelimeen.

Move Mobiilisti verkostoissa -hanke järjesti geokätköilypäivän Tammisaaressa Hotel Sea Frontissa 27.4.2017. Meidän Uusimaaseutu kävi paikalla tutustumassa kätköilyyn ja innostui heti. Oiva tapa päästä ulos luontoon, reippailla ja rasittaa aivonystyröitään. Jopa omilta kotikulmiltaan voi löytää kohteita, joihin ei ole kiinnittänyt mitään huomioita. Geokätköily houkuttaa myös lapsia ja lapsenmielisiä, sillä sehän on kuin aarteenetsintää.

Miten geokätköilyä voi hyödyntää?

Geokätköjen avulla ei saa mainostaa tai markkinoida esimerkiksi palveluja. Kätkö voi kuitenkin sijaita yrityksen läheisyydessä tai esimerkiksi turistien suosimalla alueella. Kätköily on helppo aktiviteetti tarjota turisteille, heidät voi tutustuttaa luontoon turvallisesti polkuja pitkin. Kätköpaikan on oltava polkua pitkin saavutettavissa ja muutaman kilometrin matkalle voi piilottaa useita kätköjä. Harrastajat ovat hienotunteisia, mutta kätkön sijaintia miettiessä kannattaa harkita, haluaako kätköilijöitä pihapiiriin. Kätköpaikkoihin voi myös liittyä jokin tarina, jonka löytää luettavakseen rasiasta. Kätköt on kuitenkin rekisteröitävä geocaching.com kautta, jotta saa ne ohjelmaan näkyville. Kätköjen perustamiseen löytyy myös apua esimerkiksi nettikaupoista, jotka myyvät kätköilytarvikkeita. Hyvin suunniteltu kätkö menee todennäköisemmin läpi kuin liian helppo kätkö. Maaseutumatkailuyrittäjät voivat hakea neuvoja Move Mobiilisti verkostoissa –hankkeen kautta.

Kätköily on helppo ulkoiluharrastus, jonka avulla voi tutustua uusiin paikkoihin, näkymiin tai elämyksiin, joita ei osannut odottaa löytävänsä. Harrastus on yksinkertainen, helppo toteuttaa ja kasvaa todella nopeasti maailman laajuisesti. Kätköily koukuttaa helposti harrastajat, ja omaa edistymistä voi seurata ranking-listalla. Suomessa aktiivisia harrastajia on noin 40 000, heistä suurin osa on aikuisia. Nuoret eivät ole aktiivisimpia harrastajia. Aikuiset ovat siksi hyvä kohderyhmä, että kätköilyn avulla he tulevat tutustumaan uusiin paikkoihin. Kätköt voivat myös houkutella harrastajia alueelle, esimerkiksi aktiivinen kyläyhdistys voisi kehittää alueelle kätköjen sarjan ja siten saada lisää kävijöitä, jotka useimmiten hyödyntävät ainakin joitain palveluja vieraillessaan kylässä.

Lähekkäin sijaitsevat yritykset voivat perustaa yhdessä sarjan kätköjä. Yhteisiä kätköjä voi markkinoida yhdessä ja useat yrittäjät saavat näistä hyötyä. Tapahtuma geokätköilyn ympärillä on meet eli silloin kokoonnutaan yhdessä etsimään kätköjä. Meet voi myös olla tapahtuma esimerkiksi jonkin alueen puhdistamiseksi roskista. Toimintaan ei saa liittyä suoraa mainontaa, mutta kätköilyn ohella kävijät tutustuvat paikkoihin, ympäristöön ja esimerkiksi yrityksiin. Kätköjen luojien täytyy hyväksyttää kätköt ja siinä vaiheessa mainokset karsitaan pois kätköjen esittelyteksteistä.

Geokätköilyn ABC

Kätköily voidaan yhdistää luontoharrastuksiin ja kätköillessään voi vaikka retkeillä tai bongata lintuja. Kätkötyyppejä on erilaisia, ne ovat aina koordinaatiopisteet sekä esine tai malmiesiintymä tai viikinkien hauta tai mikä vain esimerkiksi historiallisesti arvokas paikka. Kätkö on tällöin kuva paikasta, jonka katsomalla osoitetaan kätkön löytyminen.

Kätköjä on pisteytetty sen mukaan, miten hienoja ne ovat. Toiset keräävät kaikkia kätköjä, toiset keräävät tiettyjä hienoja kätköjä.

Kätköjä on hyvin monenlaisia: yksittäiset kätköt, sarjakätköt, mysteerikätköt, meetit ja multikätköt eli kätköt, joiden avulla seuraava kätkö löytyy. Ilmaiset kätköt ovat useimmiten yksittäisiä ja melko yksinkertaisia. Niistä harrastus on helpointa aloittaa. Hankkimalla maksullisen Premium-version ohjelmasta, avautuvat kaikki kätköt. Sarjakätköt ovat nimensä mukaisesti sarja, mysteerikätköissä on jokin arvoitus ratkaistavana ja meetit ovat kätköilytapahtumia, joissa yhdessä etsitään kätköjä. Multikätköstä löytyy ohjeet seuraavan kätkön löytämiseksi.

Kuka tahansa kirjautunut käyttäjä voi piilottaa geokätkön ja ilmoittaa kätkön geocaching.com sivustolle, jossa on kätkön tiedot ja koordinaatit. Kätkön tietoihin voi kirjata rajoituksia tai hyödyllisiä ennakkotietoja: vain aukioloaikoina, vain kesällä, myös pyörätuolilla saavutettavissa, parkkeerausohjeet jne. Kätköjen haltijat voivat määritellä millaiset vastaukset hyväksytään. Kätkö voi olla löydettävissä esimerkiksi johtolankoja seuraten tai vain uv-valolla. Hyvässä geokätkössä on yleensä jokin juttu. Se voi olla esimerkiksi hieno näköalapaikka, kaunis paikka, mielenkiintoinen tai historiallinen paikka, mutta myös kekseliäs piilotus. Sen parempi, mitä useampi edellä mainituista ehdoista täyttyy. Kekseliäs piilotus on yksi harrastuksen jujuista, aivojumppa rentouttaa, sillä haasteen ratkaisemiseksi tarvitsee keskittyä ja ratkaista ongelma, eikä samaan aikaan voi miettiä omia huoliaan. Kätkön luoja on vastuussa siitä, että kätkö on toimintakunnossa.

Kätkön löytäjä kirjaa päivämäärän ja tunnuksensa lokikirjaan, kirjaa sen jälkeen puhelimella ohjelmaan kätkön löydetyksi ja kuittaa pienen viestin kätkön laatijalle. Etikettiin kuuluu yrittää kirjoittaa jotain mukavaa, mutta vähintään kiitokset kätkijälle.

Kätkörasiat voivat olla monenlaisia, tärkeintä kuitenkin veden- ja säänkestävyys. Katkössä pitäisi aina olla ainakin lokikirja, kynä, matkalaisia (travel bugeja TB tai geo coin GC), geokätkötiedotteen, vaihtotavaroita. Harrastajalla on kuitenkin hyvä olla oma kynä ja paperia mukana, jotta lokimerkinnän saa tehtyä, vaikka kätkössä ei olisikaan kaikkea. Matkalaisia voi seurata netissä, jotkut ovat kiertäneet pitkiäkin matkoja. Kätkö kannattaa olla sen verran iso, että niihin voi jättää matkalaisia.

Miten kaikki alkoi?

2.5.2000 USA:ssa poistettiin häirintä GPS-verkosta (Selective Availability). Tämä mahdollisti navigointiohjelmien toiminnan tavallisissa matkapuhelimissa.
3.5.2000 perustettiin ensimmäinen kätkö Oregoniin. Ensimmäinen suomalainen kätkö perustettiin Keravalle 30.9.2000, kätkö on maailmanlaajuisesti numero 92. Kolmen miljoonan kätkön raja rikkoutui 18.4.2017. Harrastajia on maailmassa n. 6 miljoonaa.

Fakta

MOVE – Mobiiliosaaminen ja verkottunut liiketoimintaympäristö maaseutumatkailun menestystekijöinä
Tukimuoto: 
                       Kehittämishanke
Toimenpide:                      Koulutus ja tiedonvälitys
Alatoimenpide:                 1.1 Ammatillinen koulutus ja tietojen hankinta
Hakija:                               Työtehoseura ry.
Yhteyshenkilö:                 Heli Mäntylä, heli.mantyla@tts.fi
Hankealue:                        Leader Ykkösakseli ry:n ja Pomoväst ry:n alueet.
Hankkeen budjetti:           167 000€; osa Leader-rahoitusta Ykkösakselin ja Pomovästin kautta.
Hankeaika:                        1.1.2016 – 31.12.2017
Tavoite:                             Hankkeen tavoitteena on lisätä kiinnostusta ja osaamista mobiililaitteiden ja verkostojen hyödyntämiseen osana maaseudun matkailuelinkeinojen yritystoimintaa ja tukea toimivia yrityksiä kehittämään ja monipuolistamaan liiketoimintaansa yhteistyössä. Hanke on tarkoitettu ja kohdennettu Ykkösakselin (Lohja, Karkkila, Vihti ja Salo) ja Pomovästin (Hanko, Raasepori, Inkoo, Siuntio ja Kirkkonummi) alueilla matkailualan yritystoimintaa miettiville, aloittaville ja toimintaansa kehittäville maaseudun yrittäjille, yrityksille ja yhteisöille. Kohderyhmänä ovat myös matkailu- ja virkistyspalvelujen asiantuntijat ja yritysneuvojat.
Move-hankeen facebook-sivu>>

 

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ